Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Elmak
Hello Coffee
Lemonia
Barry Callebaut
Makro Cash & Carry
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
XIV Festiwal Śląskie Smaki 2019


Za nami 14 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
 


Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów!

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2019 zdobyli:

- w kategorii szkół gastronomicznych:

I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I
  • Zupa z czosnku niedźwiedziego
  • Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa
  • Ciasto niespodzianka z dodatkami

II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
  • Kołoc jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta
  • Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa
  • Królik w śliwkach: królik/śliwka/pietruszka

III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich

  • Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową
  • Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi skwarkami i chipsami z jabłka
  • Karminadle z boczkiem, soczewicą, pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i pieczonymi burakami na occie balsamicznym i miodzie

- w kategorii amatorów:

I miejsce: Rudzanki z Rud
  • Kreple z kartoflami
  • Rudzki żurek
  • Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
  • Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, domowa nalewka np. rabarbarowa
  • Kluseczki z wątróbką na rosole
  • Karkówka duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną

III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”
  • Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym
  • Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami
  • Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety ziemniaczane
 
- w kategorii profesjonalistów:

I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca
  • Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową
  • Botwinka z przepiórczym jajkiem
  • Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą

II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic

  • Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach
  • Ajlauf z kalafiorem
  • Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie

III miejsce: The Piano Tychy

  • Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos rabarbarowy
  • Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony
  • Policzek z jelenia/panczkraut w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.

Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Lemonia Barson
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000