Dnia 23 lutego odbyła się prapremiera nowej wegańskiej restauracji – wegemama. To nowy projekt Michała Kicińskiego, który promuje zdrowy i odpowiedzialny styl życia. Goście przybyli tłumnie, by spróbować specjałów szefów kuchni, które od 27 lutego serwowane będą na Marszałkowskiej 28 w Warszawie.
Na uroczystym otwarciu wegemamy gości przywitał Michał Kiciński – właściciel restauracji, współzałożyciel firmy CD Projekt i współautor gry Wiedźmin. Michał współtworzy restaurację z doświadczonym menedżerem i aktywistą Mariuszem Duchewiczem (współzałożycielem Fundacji Dzika Polską), odpowiedzialną za marketing Ulą Zarosą (autorka książki Status moralny zwierząt) oraz doświadczonymi szefami kuchni roślinnej Piotrem Ważyńskim i Grzegorzem Dereniem.
Spotkanie uświetnił kameralny koncert niezwykle klimatycznego duetu: Natalii Przybysz i Raphaela Rogińskiego, którzy rozpieszczali obecnych swoją muzyką. Wśród licznie przybyłych gości pojawili się m.in.: Marta Dymek, Małgorzata Foremniak, Paulina Holtz, Mirosław Jękot, Beata Kawka, Dorota Michałowska, Katarzyna Montgomery, Beata Pawlikowska, Leszek Stanek, Mietek Szcześniak, Tola Szlagowska, Wienio, Zofia Zborowska, Izabela Zwierzyńska. Świat psychologii reprezentowali Wojciech Eichelberger, Katarzyna Miller i Patrycja Pruchnik autorka książki Koniec wszystkich historii. Imprezę poprowadził Bogusław Szedny – znany jako architekt szczęśliwego życia.
Goście wegemamy mieli okazję spróbować popisowych dań szefów kuchni – Piotra Ważyńskiego i Grzegorza Derenia, takich jak aromatyczne Kroeung Curry, na które przepis został przywieziony przez utalentowanego członka zespołu Łukasza Sekułę prosto z Kambodży. Hitem okazały się również zdrowe słodycze, bez dodatku białego cukru, czy niezdrowych tłuszczów.
Oficjalne otwarcie restauracji wegemama odbyło się 25 lutego 2017 roku.
Wegemama to miejsce-instytucja, pełne pozytywnej energii, oparte na szacunku dla natury, przyjazne środowisku i zdrowemu stylowi życia. W wegemamie gotują doświadczeni szefowie kuchni wegańskiej, tworząc pełne barw i aromatów potrawy. Wyjątkowość menu przejawia się również w możliwości personalizacji dań, do wielu z nich można samemu dobrać rodzaj preferowanej kaszy i ryżu, kiszonych warzyw, czy białka (np. tempeh, tofu, beluga, fasola mung). Specjalnością restauracji są również wyjątkowo zdrowe desery na bazie nerkowców, kaszy jaglanej, surowej czekolady, bez dodatku buraczanego i trzcinowego cukru. Warto tu również zawitać na przyrządzane zawsze na świeżo koktajle, smoothies czy soki z wyciskarek wolnoobrotowych. Dla spragnionych ciepłych naparów wegemama tworzy aromatyczne mieszanki na bazie starannie wyselekcjonowanych ziół i herbat, kawy parzone alternatywnymi metodami oraz przyrządzane na najlepszych mlekach roślinnych: turmeric i matcha latte.
Więcej informacji na www.wegemama.com
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|