27. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® i 18. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® to - w skrócie - liczne spotkania z ekspertami branży i wybitnymi szefami kuchni, solidna dawka wiedzy i doświadczenia prezentowana w Akademii HORECA® oraz degustacja powracającego na stoły głąbika krakowskiego, a także głośny finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019 r. Bogaty program, blisko 400 wystawców i liczne nowości są powodami, dla których przedstawiciele branży gastronomicznej tłumnie odwiedzają Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków w dniach 20-22 listopada.
Co wydarzyło się w poszczególne dni targowe?
Pierwszy dzień targów (środa, 20 listopada 2019)
Chef's Day by HORECA® to spotkanie stworzone przez i dla szefów kuchni. Inspiracje, możliwość nawiązania nowych kontaktów branżowych i trenowania umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów.
W programie można było uczestniczyć w takich pokazach i warsztatach jak m.in.:
- idea stref slow food,
- lokalne produkty w karcie,
- Głąbik Krakowski – historia zapomnianej sałaty na przykładzie akcji Tradycja w natarciu Targów HORECA®,
- pokaz kulinarny: „Kuchnia Kleparza nie tylko przy Kleparzu”,
- 10 kroków do zbudowania wyrazistej marki Szefa Kuchni na konkretnych przykładach,
- warsztat Art Food / Art Plating,prowadzenie do Gastrofizyki.
Wśród gości pojawili się m.in.: Roger Van Damme (Belgia, Hetgebaar); Adam Chrząstowski (Ekspert Dziedzictwa Kulinarnego, Prezydent Bocuse d’Or Academy Poland); Rafał Koziorzemski (Biały Królik Gdynia); Przemysław Klima (Bottigliera 1881); Marcin Sołtys (Restauracja Filipa 18); Michał Cienki (Art Restauracja); Łukasz Cichy (Biała Róża); Grzegorz Fic (Albertina Restaurant&Wine); Joanna Ślusarczyk (The Best Chef Awards oraz Food Meets Science); Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska (Jedling Marketing).
Można było również wziąć udział w Horeca Talks, czyli spotkaniu i rozmowach na scenie z ekspertami z branży Horeca i rozstrzygnięciu prestiżowego konkursu Targów HORECA®, ENOEXPO® oraz BOCUSE d’Or Poland.
Drugi dzień targów (czwartek, 21 listopada 2019)
Nie zwolniliśmy tempa i po pierwszym obfitym dniu, zaserwowaliśmy kolejną porcję wrażeń. W czwartek w programie m.in. odbyły się:
F&B Day - spotkanie dla kierowników gastronomii i właścicieli restauracji, na którym omówione zostaną najbardziej aktualne trendy w gastronomii. Wśród ekspertów byli m.in.:
- Tomasz Habdasa (Liczby na Talerzu) - Jak kontrolować koszt zatowarowania? Jak ograniczyć koszt rekrutacji i utrzymać na stałym poziomie wartość wynagrodzeń? Jak poszukiwać realnych oszczędności w sferze rachunków i mediów? To tylko kilka z pytań, na które ekspert odpowie podczas warsztatów.
- Małgorzata Bendarz (MWM Partners), która podczas warsztatów pokaże jak w sposób twórczy można podejść do rozwiązywania problemów dzięki nowoczesnej metodzie Design Thinking. Tematem spotkania będzie “Jak zwiększyć obroty w restauracji w godzinach „bezruchu”?
- Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska - dziennikarki kulinarne i współwłaścicielki portali o tematyce kulinarnej: Have a Bite Kraków, poświęconego kulturze jedzenia na mieście oraz Krakow Foodie – newsowego portalu o krakowskiej gastronomii. Właścicielki agencji Jedling Marketing, w której zajmują się komunikacją w social media, consultingiem i kreowaniem wizerunku restauracji.
Bocuse d’Or Poland to wielkie widowisko kulinarne. Zawodnicy na oczach publiczności w czasie 5.35.00 musieli wykonać dania, które jednemu szefowi kuchni dały przepustkę do 1/2 europejskiego finału w Tallinie, a tam już autostrada do wielkiego Grande Finale w Lyonie. W polskich eliminacjach wystąpiła czołowa szóstka polskich szefów kuchni!
Trzeci dzień targów (piątek 22 listopada 2019)
Na scenie HORECA Talks (lobby EXPO Kraków) odpowiedzieliśmy na wiele pytań nurtujących właścicieli obiektów gastronomicznych:
- Czy EKO jest lepsze? Czy GMO to zło?
- Czy dzisiejsza żywność jest mniej odżywcza?
- W jakim wnętrzu klient czuje się dobrze i co przyciąga wzrok?
- Jakie małe, ale korzystne zmiany warto wprowadzić we wnętrzu, by uzyskać doskonałe pierwsze wrażenie?
- Jakie trendy i wyzwania czekają nas w gastronomii w nadchodzącym 2020 roku?
- Jak budować lojalność gości i zmniejszyć koszty pozyskania nowych?
Odbyło się również wręczenie nagród za najlepsze winiarskie blogi - Bloger Roku magazynu “Czas Wina” oraz spotkanie z Markiem Bieńczykiem, autorem książki "Wszystkie kroniki wina".
Blisko 400 wystawców prezentowało swoją ofertę nie zapominając, rzecz jasna, o nowościach.
Do zobaczenia za rok!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.