Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Warszawski Festiwal Kulinarny Królewski Stół


II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego dobiegła końca, zostawiając za sobą weekend pełen kulinarnych wrażeń. Podczas dwóch dni odbyło się 40 wykładów i paneli dyskusyjnych oraz 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, a uczestnicy Festiwalu mieli okazję odkryć produkty od ponad 100 różnych wystawców. Nie zabrakło również rozmów o przeszłości, teraźniejszości oraz przyszłości jedzenia, zdrowym odżywianiu, edukacji kulinarnej jak i sztuki połączonej ze współczesnymi konceptami gastronomicznymi.
 
Organizatorzy, Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów, pokazali w jaki sposób sztuka i historia są nieodłącznym elementem sceny kulinarnej i jak wzajemnie się uzupełniają tworząc coś wyjątkowego.
 
 
Festiwal był również okazją do zgłębienia kulinarnej (i nie tylko!) wiedzy na temat roślinnej kuchni, zdrowego odżywiania dzieci, ideologii zero waste, designu czy pszczelarstwa i ogrodnictwa. Dorośli mieli okazję nauczyć się jak gotować bez nabiału, odkryć tajniki wegańskiej kuchni, znaleźć magiczny smak umami czy spróbować swoich sił w konkursie kulinarnym Baziółka na najciekawsze danie z wykorzystaniem ziół. Najmłodsi poznali zdrowe przepisy na pyszne i kolorowe koktajle oraz domowe desery, a także puszczali wodze fantazji podczas lepienia z gliny czy tworzenia mini lasów w słoiku.
 
Dwa dni pełne emocji, dobrego jedzenia i rodzinnej atmosfery dały okazję do podzielenia się wspólną pasją i poruszenia kulinarnych tematów ważnych zarówno dla nas jak i przyszłych pokoleń. W sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów rozmawiano o tym, jak odżywiają się Polacy, a Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK przybliżyła uczestnikom co może się stać, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni i antropologiem. W Villi Intracie rozmawialiśmy m.in. o tym, jak edukować przez kuchnię. Swoimi pomysłami podzielił się Ivan Day, historyk i rekonstruktor historyczny z Wielkiej Brytanii. Zastanawialiśmy się też, jak wychodząc od źródła historycznego, można stworzyć ciekawe pomysły edukacyjne i marketingowe trafiające w gusta współczesnych odbiorców. Goście festiwalu wzięli udział w licznych warsztatach kulinarnych, które przeniosły ich w świat warszawskich restauracji dwudziestolecia międzywojennego. Odwiedzili też ogród pożytkowy stworzony na podstawie XVIII-wiecznego inwentarza właścicielki Wilanowa Elżbiety Sieniawskiej! A wieczorami zrelaksowali się w wilanowskiej Oranżerii, oglądając filmy kulinarne.
 
 
KOWR zadbał o stoisko promocyjne pod hasłem Polska smakuje, promujące produkty żywnościowe wysokiej jakości, tzn. posiadające certyfikaty i oznaczenia uznane przez MRiRW. Twoja Winiarnia zapewniła możliwość odbycia podróży do czterech największych regionów winiarskich na świecie – Chile, Kalifornii, Włoch, Hiszpanii, które były reprezentowane przez  jedne z najciekawszych winnic tych regionów: E&J Gallo, Gancia, a także do winnic uznawanych przez magazyn Drinks International jako jedne z najbardziej podziwianych –  hiszpański Torres i chilijska Concha y Toro. W Strefie Orzeźwienia GROHE można było napić się schłodzonej, gazowanej, lekko gazowanej lub niegazowanej wody prosto z systemu GROHE Blue Home.
 
Z wieloma pomysłami i mnóstwem energii wyczekujemy kolejnych edycji i dziękujemy wszystkim, którzy sprawili, że tegoroczna była naprawdę wyjątkowa!

Organizatorzy:
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Food Lab Studio, Targi Designu Wzory, Fundacja Szkoła na Widelcu

Patronat Honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Żywności i Żywienia

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000