12.08.2015 – Uroczyste otwarcie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
Konferencja prasowa, podczas której przedstawiony został program VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbyła się w Urzędzie Miasta Zakopane 12 sierpnia o godzinie 10. Głównym tematem podczas niej były: Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych.
Jako pierwszy głos zabrał Piotr Bąk, starosta tatrzański, który podkreślił rangę organizacji Targów. Jego zdaniem impreza promuje produkty regionalne i uatrakcyjnia nasze środowisko.
Krzysztof Król – Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury omówił program Targów, zaznaczając rosnące zainteresowanie nimi, wystawców zarówno certyfikowanych produktów regionalnych, jak również twórców ludowych, przedstawiających rzemiosło artystyczne.
Przebieg pierwszego dnia targów:
10.00-10.30 – Rejestracja gości
10.30-11.00 – Otwarcie Konferencji, przemówienia zaproszonych gości
11.00-11.25 – Sprzedaż bezpośrednią szansą dla produktów regionalnych – dr Rafał Serafin
11.25-11.50 – Wysokojakościowe produkty z małych farm we Włoszech – dr Avelio Marini
11.50-12.15 – Wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw rolniczych w programie UE Trade Edit poprzez Regionalne Programy Operacyjne – dr Andrzej Fetliński
12.15-12.40 – Działania ARR w zakresie promocji żywności wysokiej jakości – dyr. Bogusław Wiśniewski
12.40-13.05 – Wyroby regionalne – jednolity system oznakowania wyrobów tradycyjnych i regionalnych w Republice Czeskiej – Leszek Richter
13.05-13.30 – Program Ochrony Swojszczyzny – Kultura i natura – Franciszek Bachleda-Księdzularz
13.30-13.40 – Podsumowanie i zakończenie prezentacji konferencyjnych
13.40-14.30 – Poczęstunek regionalny
O godz. 15:00 oficjalnego otwarcia VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych dokonał Piotr Bąk, starosta tatrzański wraz z Krzysztofem Królem-Łęgowskim, dyrektorem tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury.
Na Dolnej Równi Krupowej odbyła sie prezentacja włoskich regionów: Toskanii, Veneto, Campani , Marche i Lazio. Pokazano np. jak wyrabiać ser z mleka owczego. Agencja Rynku Rolnego prowadziła pokazy gotowania na żywo. Kampania Trzy Znaki Smaku zapewniała moc atrakcji kulinarnych, prowadzonych przez profesjonalnych i znanych kucharzy. Karczma Widokowa Szymkówka tego dnia częstowała gości gołąbkami z jagnięciny z pęczakiem. Zofia Majerczyk-Owczarek poprowadziła warsztaty rękodzielnicze, które zebrały duże grono zainteresowanych bibułkarstwem. Możliwa była również degustacja herbat firmy Łyczek. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne takie jak: Lucky &Frank Maremma Blues z Włoch, Zespół im. Klimka Bachledy i Małe Klimki oraz Sykowni z Załucznego. Dzień zakończył się występem zespołu Jazzgot.
13.08.2015 – Dzień powiatu Jędrzejowskiego
Przedstawiciele powiatu Jędrzejowskiego – Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki, zaprezentowali swoje produkty i program artystyczny. Dorota Opitz podczas warsztatów rękodzielniczych uczyła tkać gobeliny a Jacek Sikoń z rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr zapoznawał zainteresowanych z różnymi smakami i metodami pozyskiwania miodu i innych wyrobów pszczelarskich.
Maciej Szostak, prezes Małopolskiej Lokalnej Grupy Działania prowadził seminarium pt. Program Lider – nowe perspektywy finansowe. Na scenie wystąpił zespół regionalny Mali Holoni. Karczma Szymkówka tego dnia serwowała zupę karpacką na bazie wołowiny. Kampanię Trzy Znaki Smaku odwiedził znany z kulinarnych programów telewizyjnych, Grzegorz Łapanowski. Wieczorem licznie zgromadzonych gości swoim nietypowym brzmieniem zabawiał Zespół Dikanda.
14.08.2015 – Dzień Regionów Europy
W tym dniu odbyły się warsztaty koronki szydełkowej prowadzone przez Edytę Majgier. Karczma Szymkówka podała kwaśnicę na żeberkach i jak codziennie do degustacji jej specjałów ustawiła się długa kolejka. W Trzech Znakach Smaku gościnnie wystąpili wystawcy z Włoch serwując makaron jajeczny Antica Pasta. Kluczowym wydarzeniem był festiwal win i serów, które można było degustować na stoiskach.
Do konkursu na najlepszą kompozycję sera i wina zgłoszono 13 gatunków serów i 6 win. Oceniało je jury w następującym składzie:
- Krzysztof Król – Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
- Leszek Kawa – Wice Prezes Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Izabela Sarna – Dyrektor Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa w Zakopanem
Konkurs zwyciężyło połączenie bryndzy podhalańskiej z winem Tokaj 3 Putanovy – Macieja Pawlikowskiego. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne: Małe podhale, Harnasie, Zespół im. Bartusia Obrochty i Trawnik.
15.08.2015 – Dzień Karpacki
Podczas niego odbyły się pierwsze kowalskie spotkania poświęcone pamięci Jacka Biernacika, twórcy ludowego, kowala z Zakopanego. Ideą przewodnią było przygotowanie dzwonków, upamiętniających ducha tego zmarłego w tym roku artysty. Towarzyszyły im warsztaty i pokazy kunsztu kowalskiego. Karczma Szymkówka przygotowała pulpety jagnięce. Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego zorganizował kampanię Zasmakuj w Małopolsce, dlatego przez cały dzień można było próbować certyfikowane produkty tego regionu. W specjalnie stworzonym kąciku dla dzieci prowadzone były gry i zabawy. Kolejnym ciekawym wydarzeniem był Festiwal bryndzy, podczas którego odbyły się liczne pokazy i degustacje. Szczególną uwagę odwiedzających przykuły pierogi z bryndzą oraz seminarium o Redyku Karpackim, prowadzone przez Jarosława Buczka.
Zainteresowaniem wśród wystawców cieszył się konkurs na Najlepszy Produkt VI ETPR. Zgłoszono do niego 43 produkty w czterech kategoriach:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
2. Prdukty regionalne pochodzenia roślinnego
3. Napoje regionalne
4. Produkty regionalne łączące składniki zwierzęce i roślinne
Oceniało je jury w następującym składzie :
- Leszek Kawa – Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Jan Wojtanek – szef kuchni Gazdowo Kuźnia
- Sławomir Kardaś – doradca kulinarny
- Krzysztof Król-Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
- Bogusław Wiśniewski – Dyrektor OT Kraków ARR
- Po długich i ciężkich obradach jury wyłoniło zwycięzców:
W kategorii I wygrał Kabanos wołowy Firmy GAWOR – Wędliny.
W kategorii II bezkonkurencyjny był miód malinowy Rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr.
W kategorii III nagrodę odebrała Tłocznia Owoców Pawłowski za Pokrzywę w soku jabłkowym.
Zwycięstwo w kategorii IV przypadło Bacówce u Bucka za Gorczański Ser Dojrzewający Stary Syr.
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ufundowało również dodatkową nagrodę dla Gabrielle Marcozzi za makaron Antica Pasta z Włoch.
Na scenie prezentowali się laureaci konkursu Nośwarniyjso Górolecka 2013 – Halina Skupień i Harnaś Roku 2013 – Piotr Skupień oraz zespoły regionalne Mali Wiyrhowianie oraz Młode Podhale. Wieczór zakończył zespół Megitza.
16.08.2015 – Dzień Tatrzański
W związku z obchodami 60-lecia istnienia Tatrzański Park Narodowy zorganizował piknik naukowo- przyrodniczy. Trwały też kowalskie spotkania Pamięci Jacka Biernacika. Kuchnia Trzech Znaków Smaku przyciągała rzesze odwiedzających. Podobnie jak Karczma Widokowa Szymkówka, która podawała tego dnia gulasz barani.
Główną atrakcją ostatniego dnia Targów był Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich z paradą bacowską ulicami Zakopanego. Udział w niej wzięli zaproszeni goście, zespół Mali Bystrzynie niosący flagi państw biorący udział w targach, bacowie z owcami oraz z psami pasterskimi wraz z kapelą.