Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych


Popularyzacja produktów regionalnych i tradycyjnych wpływa na szczególną ochronę dziedzictwa kulturowego oraz nabiera wartości edukacyjnych, realizując oczekiwania zarówno konsumentów jak również producentów w pozyskiwaniu wiedzy na temat jakości i pochodzenia produktu. Nazwa Europejskie Targi Produktów Regionalnych nabrała szerokiego rozgłosu, dlatego ich szósta edycja spełniła oczekiwania gości odwiedzających Podhale.
 

12.08.2015 – Uroczyste otwarcie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych

Konferencja prasowa, podczas której przedstawiony został program VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbyła się w Urzędzie Miasta Zakopane 12 sierpnia o godzinie 10. Głównym tematem podczas niej były: Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych.

Jako pierwszy głos zabrał Piotr Bąk, starosta tatrzański, który podkreślił rangę organizacji Targów. Jego zdaniem impreza promuje produkty regionalne i uatrakcyjnia nasze środowisko.

Krzysztof Król – Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury omówił program Targów, zaznaczając rosnące zainteresowanie nimi, wystawców zarówno certyfikowanych produktów regionalnych, jak również twórców ludowych, przedstawiających rzemiosło artystyczne.

Przebieg pierwszego dnia targów:

10.00-10.30 – Rejestracja gości

10.30-11.00 – Otwarcie Konferencji, przemówienia zaproszonych gości

11.00-11.25Sprzedaż bezpośrednią szansą dla produktów regionalnych – dr Rafał Serafin

11.25-11.50Wysokojakościowe produkty z małych farm we Włoszech – dr Avelio Marini

11.50-12.15 Wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw rolniczych w programie UE Trade Edit poprzez Regionalne Programy Operacyjne – dr Andrzej Fetliński

12.15-12.40Działania ARR w zakresie promocji żywności wysokiej jakości – dyr. Bogusław Wiśniewski

12.40-13.05 Wyroby regionalne – jednolity system oznakowania wyrobów tradycyjnych i regionalnych w Republice Czeskiej – Leszek Richter

13.05-13.30Program Ochrony Swojszczyzny – Kultura i natura – Franciszek Bachleda-Księdzularz

13.30-13.40 – Podsumowanie i zakończenie prezentacji konferencyjnych

13.40-14.30 – Poczęstunek regionalny

O godz. 15:00 oficjalnego otwarcia VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych dokonał Piotr Bąk, starosta tatrzański wraz z Krzysztofem Królem-Łęgowskim, dyrektorem tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury.

 
Na Dolnej Równi Krupowej odbyła sie prezentacja włoskich regionów: Toskanii, Veneto, Campani , Marche i Lazio. Pokazano np. jak wyrabiać ser z mleka owczego. Agencja Rynku Rolnego prowadziła pokazy gotowania na żywo. Kampania Trzy Znaki Smaku zapewniała moc atrakcji kulinarnych, prowadzonych przez profesjonalnych i znanych kucharzy. Karczma Widokowa Szymkówka tego dnia częstowała gości gołąbkami z jagnięciny z pęczakiem. Zofia Majerczyk-Owczarek poprowadziła warsztaty rękodzielnicze, które zebrały duże grono zainteresowanych bibułkarstwem. Możliwa była również degustacja herbat firmy Łyczek. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne takie jak: Lucky &Frank Maremma Blues z Włoch, Zespół im. Klimka Bachledy i Małe Klimki oraz Sykowni z Załucznego. Dzień zakończył się występem zespołu Jazzgot.   

13.08.2015 – Dzień powiatu Jędrzejowskiego

Przedstawiciele powiatu JędrzejowskiegoKoło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki, zaprezentowali swoje produkty i program artystyczny. Dorota Opitz podczas warsztatów rękodzielniczych uczyła tkać gobeliny a Jacek Sikoń z rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr zapoznawał zainteresowanych z różnymi smakami i metodami pozyskiwania miodu i innych wyrobów pszczelarskich.

Maciej Szostak, prezes Małopolskiej Lokalnej Grupy Działania prowadził seminarium pt. Program Lider – nowe perspektywy finansowe. Na scenie wystąpił zespół regionalny Mali Holoni. Karczma Szymkówka tego dnia serwowała zupę karpacką na bazie wołowiny. Kampanię Trzy Znaki Smaku odwiedził znany z kulinarnych programów telewizyjnych, Grzegorz Łapanowski. Wieczorem licznie zgromadzonych gości swoim nietypowym brzmieniem zabawiał Zespół Dikanda.   

14.08.2015 – Dzień Regionów Europy

W tym dniu odbyły się warsztaty koronki szydełkowej prowadzone przez Edytę Majgier. Karczma Szymkówka podała kwaśnicę na żeberkach i jak codziennie do degustacji jej specjałów ustawiła się długa kolejka. W Trzech Znakach Smaku gościnnie wystąpili wystawcy z Włoch serwując makaron jajeczny Antica Pasta. Kluczowym wydarzeniem był festiwal win i serów, które można było degustować na stoiskach.

 
Do konkursu na najlepszą kompozycję sera i wina zgłoszono 13 gatunków serów i 6 win. Oceniało je jury w następującym składzie:
  • Krzysztof Król – Łęgowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
  • Leszek Kawa – Wice Prezes Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Izabela Sarna – Dyrektor Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa w Zakopanem
  • Krzysztof Łyś – somelier
Konkurs zwyciężyło połączenie bryndzy podhalańskiej z winem Tokaj 3 PutanovyMacieja Pawlikowskiego. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne: Małe podhale, Harnasie, Zespół im. Bartusia Obrochty i Trawnik.
 
15.08.2015 – Dzień Karpacki
 
Podczas niego odbyły się pierwsze kowalskie spotkania poświęcone pamięci Jacka Biernacika, twórcy ludowego, kowala z Zakopanego. Ideą przewodnią było przygotowanie dzwonków, upamiętniających ducha tego zmarłego w tym roku artysty. Towarzyszyły im warsztaty i pokazy kunsztu kowalskiego. Karczma Szymkówka przygotowała pulpety jagnięce. Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego zorganizował kampanię Zasmakuj w Małopolsce, dlatego przez cały dzień można było próbować certyfikowane produkty tego regionu. W specjalnie stworzonym kąciku dla dzieci prowadzone były gry i zabawy. Kolejnym ciekawym wydarzeniem był Festiwal bryndzy, podczas którego odbyły się liczne pokazy i degustacje. Szczególną uwagę odwiedzających przykuły pierogi z bryndzą oraz seminarium o Redyku Karpackim, prowadzone przez Jarosława Buczka.
 
 
Zainteresowaniem wśród wystawców cieszył się konkurs na Najlepszy Produkt VI ETPR. Zgłoszono do niego 43 produkty w czterech kategoriach:
 
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
 
2. Prdukty regionalne pochodzenia roślinnego
 
3. Napoje regionalne
 
4. Produkty regionalne łączące składniki zwierzęce i roślinne
 
Oceniało je jury w następującym składzie :
  • Leszek Kawa – Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Jan Wojtanek – szef kuchni Gazdowo Kuźnia
  •  Sławomir Kardaś – doradca kulinarny
  •  Krzysztof Król-Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
  •  Bogusław Wiśniewski – Dyrektor OT Kraków ARR
  •  Po długich i ciężkich obradach jury wyłoniło zwycięzców:
W kategorii I wygrał Kabanos wołowy Firmy GAWOR – Wędliny.
 
W kategorii II bezkonkurencyjny był miód malinowy Rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Dolina Tatr.
 
W kategorii III nagrodę odebrała Tłocznia Owoców Pawłowski za Pokrzywę w soku jabłkowym.
 
Zwycięstwo w kategorii IV przypadło Bacówce u Bucka za Gorczański Ser Dojrzewający Stary Syr.
 
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników ufundowało również dodatkową nagrodę dla Gabrielle Marcozzi za makaron Antica Pasta z Włoch.
 
Na scenie prezentowali się laureaci konkursu Nośwarniyjso Górolecka 2013 Halina Skupień i Harnaś Roku 2013Piotr Skupień oraz zespoły regionalne Mali Wiyrhowianie oraz Młode Podhale. Wieczór zakończył zespół Megitza.
 
16.08.2015 – Dzień Tatrzański
 
W związku z obchodami 60-lecia istnienia Tatrzański Park Narodowy zorganizował piknik naukowo- przyrodniczy. Trwały też kowalskie spotkania Pamięci Jacka Biernacika. Kuchnia Trzech Znaków Smaku przyciągała rzesze odwiedzających. Podobnie jak Karczma Widokowa Szymkówka, która podawała tego dnia gulasz barani.
 
 
Główną atrakcją ostatniego dnia Targów był Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich z paradą bacowską ulicami Zakopanego. Udział w niej wzięli zaproszeni goście, zespół Mali Bystrzynie niosący flagi państw biorący udział w targach, bacowie z owcami oraz z psami pasterskimi wraz z kapelą.
 
W ramach Festiwalu odbył się tradycyjnie już Konkurs Na Najlepszy Oscypek 2015. Został on wybrany przez 13 osobowe jury w składzie:
  • Krzysztof Król-Łęgowski – dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
  •  Wojciech Kozak – wicemarszałek Województwa Małopolskiego
  •  Bogusław Wiśniewski – Dyrektor OT Agencji Rynku Rolnego w Krakowie
  •  BeataTrojańska – Dyrektor SABNEPID w Zakopanem
  •  Jan Antoł – Prezes Związku Owczarskiego w Polsce
  •  Sławomir Wróbel – Specjalista ds. Wypasu Kulturowego TPN
  •  Andrzej Gąsienica-Makowski – Prezes Fundacji Partnerstwo Transhumacyjne
  •   Andrzej Laszczyk – Członek Zarządu Powiatu Tatrzańskiego
  •  Izabela Sarna – Dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Zakopanem
  •  Piotr Fikus – Radny Powiatu Kartuskiego
  •  Krzysztof Górski – Przewodniczący Rady Powiatu Łowickiego
  •   Marek Zywer – Wice Przewodniczący rady Powiatu Świdnickiego
  •  Kazimierz Furczoń – Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów Gazdowie
Jury oceniało oscypki wykonane przez następujących baców:
  • Jan Wilczek
  •   Dariusz Pluta
  •  Wojciech Komperda
  •  Krzysztof Bachleda Curuś
  •  Jan Hyrczyk
  •  Bogdan Lassak
  •   Andrzej Rzepka
  •  Stanisław Jarząbek
  •  Jan Gawlak
  •  Władysław Gogola
Konkurs na Najlepszy Oscypek wygrał Dariusz Pluta. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne: Mali Bystrzanie i Biołodunajcanie.
 
Przed koncertem finałowym zespołu Chrząszcze Krzysztof Król-Łęgowski dokonał oficjalnego podsumowania VI ETPR. Podkreślił szczególną rolę w nim wystawców produktów regionalnych i rękodzielników oraz twórców ludowych.
 
Przez cały czas trwania targów atrakcje zapewniało Stowarzyszenie Przewodników Tatrzańskich im. Klemensa Bachledy w Zakopanem, które stworzyło możliwość wypróbowania swoich sił na ściance wspinaczkowej islackline. Fundacja Partnerstwo Dla Środowiska zapewniała również rotacje produktów z certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski.
 
Pełna Fotorelacja z Targów znajduje się na stronach:
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000