Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Papa Diego otwarte...
Nowa jakość nocleg...
Nowa kawiarnia Gre...
Sfinks z pierwszą ...
Restauracja WhiteO...
3-gwiazdkowy hotel...
Mavericks w centru...
Pierwsze MOLO w Św...
Starbucks otwiera ...
Costa Coffee FlyDi...
Hampton by Hilton ...
Hotel Grano oferuj...
Będą nowe wnętrza ...
Hotel Number One
Tomasz Jakubiak o ...
Meat & Fit w Socha...
Dariusz Gwiazda no...
Karnawałowe drinki...
Rekomendacja SLOW ...
Otwarcie lokalu Me...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Fanex
Nektar Natura
Sokołów
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Tomasz Jakubiak o swoim nowym koncepcie kulinarnym


W sercu warszawskiej Saskiej Kępy przy ulicy Francuskiej pojawiło się nowe miejsce – obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie stolicy dla wszystkich miłośników street foodów. Spoko Buła to efekt osobistych upodobań, a przede wszystkim wieloletnich doświadczeń Tomasza Jakubiaka.
 
Street food to filozofia wolności połączonej z jakością. Przyjemnością jest jedzenie burgera siedząc na krawężniku, ubrudzenie się sosem. Poza tym ocena tego dania jest błyskawiczna - decyduje pierwszy kęs. Dlatego jakość składników, ich połączenie, musi być na najwyższym poziomie – komentuje szef kuchni. 
 
 
Dlaczego Tomasz Jakubiak sięgnął po taką formułę? Jak deklaruje – kanapka to od najmłodszych lat jego ulubione danie i bez względu na część świata, zawsze uniwersalne. – Z kanapką jest jak z herbatą – najlepiej smakuje, jak ci ktoś ją przygotuje – dodaje kucharz. Upodobania te połączył z doświadczeniami z licznych podróży. Chcąc dzielić się z innymi tym, co sam najbardziej lubi jeść, zdecydował o powstaniu Spoko Buły.
 
Filozofia kuchni street foodu przy Francuskiej 50
 
Z założenia Spoko Buła to tradycyjne smaki kuchni polskiej, wysokiej jakości lokalne produkty, połączone z egzotyką kuchni azjatyckiej, czy meksykańskiej. Kuchnia Tomasza Jakubiaka opiera się na mięsie. W menu restauracji znajdziemy kanapki z tym, co – jak mówi szef kuchni – lubi każdy. Mięsa szarpane, mielony, kaczka. Jest też Fiszka – rybna propozycja dla wegetarian. Oryginalne nazwy kanapek – Świnia w Pomidorach, Mućka w Korei, czy Gruba Ciotka z Wąsem biorą się ze skojarzeń, wspomnień właściciela.
 
 
Podstawą kuchni są świeże, lokalne, wysokiej jakości składniki dostarczane do restauracji bezpośrednio od producentów. Dodatkowo, do mostka wołowego od lokalnego dostawcy, kiszonek z ryneczku na Placu Szembeka, polskich ziół, czy specjalnie wypiekanych brioszek, Spoko Buła dokłada samodzielnie przygotowane pastrami, czy konfitury z porzeczek i śliwek. 
 
Koncept i kontener, które mają przyszłość
 
Lokal przy Francuskiej 50 ma kulinarną tradycję. Tu mieściły się słynne Zapiexy. Odwołanie do lokalności, historii stolicy klient odnajdzie także w wystroju restauracji.
 
Obecnie Tomasz Jakubiak prowadzi działania, które rozwiną sieć street foodowych restauracji. Mowa o franczyzie. Powstał już projekt nowych lokalizacji restauracji w kilku rejonach Polski. Ważne jest to, że i tu szef kuchni uszanuje lokalne produkty i gusta.
 

Oprócz standardowego menu, w restauracjach na Pomorzu, czy w górach znajdą się kanapki wg przepisu Tomasza Jakubiaka, ale skomponowane także z tamtejszych produktów i odwołujące się do lokalnych tradycji.
 
Dodatkowo szef kuchni planuje nową formę swoich restauracji. Street foodowy lokal w kontenerze? Czemu nie. Prawie 20 metrów kwadratowych obudowanych drewnem, z całorocznym ogródkiem. I przede wszystkim tam, gdzie są ludzie!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Pizzola Rational Robot - Coupe Robvita Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Artek Secpol Espiga Iglotex Belgium`s Best Fanex Steinberg
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000