Po dłuższej przerwie ponownie spotkaliśmy się w EXPO Kraków na Targach HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®. Nowe technologie i narzędzia wpływające na większą automatyzację pracy – to tylko niektóre z aktualnych trendów, które mogliśmy zaobserwować przez te trzy dni.
Jedna z najważniejszych imprez w Polsce integrująca branże hotelarską, gastronomiczną i winiarską odbyła się w dniach 3-5 listopada 2021 roku. W trakcie nowej odsłony targów nie zabrakło tematów związanych z aktualnymi wyzwaniami, ciekawych rozwiązań na prowadzenie biznesu, a przede wszystkim rozmów na żywo. Uczestnicy targów mogli wziąć udział w programie szkoleniowo-warsztatowym oraz mieli możliwość spotkania ze znakomitymi szefami kuchni i ekspertami. Była to świetna okazja do wymiany doświadczeń i spojrzenia na branżę HoReCa z innej perspektywy, po zmianach, które nastąpiły w 2020 roku.
Nowe strefy targowe
W ostatnich kilkunastu miesiącach firmy musiały stawić czoła nowym wyzwaniom: automatyzacji, digitalizacji, a także zagwarantowaniu bezpieczeństwa pracownikom w dobie pandemii. Bardzo istotne stało się skoncentrowanie i umacnianie biznesu na lokalnym rynku oraz jego rozwijanie w oparciu o regionalne zasoby. Dlatego podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 19. Targów Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 18. Międzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO® organizatorzy stworzyli specjalne strefy: rozwiązań IT w tym e-commerce, safety trends, produktów regionalnych, polskiego wina oraz polskich alkoholi rzemieślniczych.
Targi Wina ENOEXPO®
Tradycyjnie równolegle z Targami HORECA®/GASTROFOOD odbyły się Targi Wina ENOEXPO®. Dzięki połączeniu obu wydarzeń producenci i importerzy wina mieli doskonałą okazję, by zaprezentować ofertę odbiorcom z sektora HoReCa i handlu. Największą część targowej ekspozycji stanowiły wina. Podczas tej edycji zaprezentowali się także producenci cydrów i alkoholi rzemieślniczych. Obok silnych reprezentacji narodowych m.in. z Czech, Gruzji, Portugalii, Słowenii, Węgier czy Kosowa nie zabrakło strefy z polskimi winami. Wśród nowości pojawiły się polskie destylaty. Można było spotkać się z producentami na stoiskach oraz wziąć udział w dodatkowych warsztatach na temat polskich alkoholi rzemieślniczych. Przez trzy dni targów odbywały się degustacje win hiszpańskich, niemieckich, portugalskich, czeskich, węgierskich oraz słoweńskich.
Specjalne wydarzenia
Na targach zobaczyliśmymy wiele produktów i rozwiązań, które ułatwiają optymalne prowadzenie biznesu hotelarskiego czy gastronomicznego. Można było wziąć udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadzone były przez znanych szefów kuchni, a także podziwiać zmagania kucharzy w eliminacjach do najbardziej prestiżowego międzynarodowego konkursu gastronomicznego. Polską selekcję Bocuse d’Or Poland 2021 wygrał ponownie Jakub Kasprzak. Gratulujemy!
Spotkania brokerskie na targach
Formuła spotkań brokerskich to efektywny, tani i wygodny sposób na poznanie wielu potencjalnych partnerów biznesowych w jednym miejscu i czasie. W związku z tym Targi HORECA® połączyły siły z Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej by móc zaproponować uczestnikom targów dodatkowy bonus w postaci udziału w międzynarodowych spotkaniach handlowych. Ze względu na obostrzenia w różnych krajach odbędą się one w formie hybrydowej – online (3-16.11.2021) oraz na miejscu w EXPO Kraków w czasie targów (3-5.11.2021). Spotkania B2B są kierowane do przedstawicieli branż: spożywczej, winiarskiej, HoReCa, cukierniczej. Firmy zainteresowane udziałem mają możliwość zarejestrowania swoich profili i umawiania się poprzez specjalną platformę internetową. Co istotne matchmaking biznesowy jest darmowy, a uczestnicy mogą liczyć na pomoc na każdym etapie współpracy.
Dziękujemy, że byliście w tym roku z nami. Zapraszamy
23-25 listopada 2022! Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.