|
|
W dniach 25-27 marca odbyły się 19. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Eurogastro w Warszawie. Możliwość przedstawienia swojej oferty miało na nich aż 278 wystawców z 14 krajów. Zaprezentowano najnowsze trendy branży gastronomiczno-hotelarskiej. Nie zabrakło również różnego rodzaju atrakcji.
Targi Eurogastro to impreza obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy chcą istnieć w branży gastronomicznej. Dają bowiem możliwość nawiązania nowych kontaktów i zawierania transakcji. Pojawia się również okazja spotkania autorytetów i wymiany spostrzeżeń oraz doświadczeń. Można znaleźć na nich wszystko co jest potrzebne w restauracji czy hotelu, od wyposażenia po sprzęt cateringowy, a także odzież roboczą. Podczas tegorocznej edycji targów w niezwykły sposób zaprezentowano produkty i półprodukty spożywcze niezbędne w każdym lokalu. Nie zabrakło również napojów m.in.: win, cydrów, wódek czy kaw. Znaleźć można było również świeże ryby i owoce morza. Prezentowano produkty regionalne i narodowe, a także wyroby cukiernicze. Większość wystawców umożliwiła degustację potraw i produktów.
Podczas targów odbyły się widowiskowe konkursy i pokazy kulinarne, w związku z czym każdy mógł znaleźć odpowiednią dla siebie atrakcję. Dla tych, którzy pragnęli podnieść swoje kwalifikacje zaoferowano różnego rodzaju szkolenia dotyczące marketingu i zarządzania.
W pierwszym dniu targów ważnymi wydarzeniami były: I Konkurs Kulinarny Smaki Dziczyzny, organizowany przez szefa kuchni i pasjonata myślistwa Artura Świerżewskiego oraz VII Olimpiad Kawy, której organizatorem była firma Apro Trade i Akademia Kawy. Rywalizacja ma przede wszystkim rozszerzać wiedzę i umiejętności młodych baristów. Odbyło się też szkolenie: Wyeliminować porażkę, czyli o skutecznym zarządzaniu restauracją, oraz konferencja: Prowadź dochodowy biznes, a nie tylko restaurację i seminarium: Jak podnieść sprzedaż wina dzięki szkoleniu i motywacji kadry kelnerskiej.
W drugim dniu targów można było podziwiać dalszy ciąg zmagań baristów podczas VII Olimpiady Kawy. Odbyła się też kolejna edycja autorskiego konkursu kulinarnego Roberta Sowy – Kulinarny Talent 2015, który ma na celu odkrycie wybitnych młodych kucharzy. Zainteresowani mogli również skorzystać z możliwości ukończenia kursu zakończonego egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej WSET. Dodatkową atrakcją było seminarium: Nowe możliwości finansowania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce w perspektywie 2015 – 2020, a także konferencja: Krytyka kulinarna on-line, czyli jak zarządzać informacją o restauracji w Internecie.
Podczas ostatniego dnia targów odbyły się warsztaty i konkurs kulinarny dla nauczycieli szkół gastronomicznych o nazwie Gotuj lokalnie organizowane przez firmę Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Projekt ten ma na celu promocję produktów regionalnych w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.
Ważnym wydarzeniem była również jubileuszowa edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Teo Vafidis – ambasador kultury i kuchni greckiej. Coroczny festiwal ma przybliżyć tradycję kuchni greckiej w Polsce. Restauratorzy mieli też możliwość skorzystania z warsztatów, których tematem był: Brak klientów w restauracji – czy mam na to wpływ.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.