Szef ROKU – DOMINIK DURAJ, restauracja Villa Gardena
Od początku swojej kariery związany za Śląskiem, gdzie pracował, zdobywał umiejętności i doświadczenie kulinarne. Przez kilka lat był szefem kuchni w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie, nagrodzonej za jego kadencji m.in. trzema czapkami Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Swoją wiedzę pogłębiał uczestnicząc w różnego rodzaju szkoleniach, warsztatach i projektach kulinarnych. Odwiedzając różne zakątki Europy poszukuje inspiracji, smaku i wyjątkowej jakości produktów.
W Villa Gardena stawia na kuchnię polską, nowoczesną, z międzynarodowymi akcentami, przy wykorzystaniu dobrych, ekologicznych i sprawdzonych regionalnych produktów. Jego motto życiowe to: Pogłębiaj wiedzę, podążaj za trendami i... ciężko pracuj.
Szef JUTRA – DANIEL MYŚLIWIEC, restauracje Karakter / Zazie Bistro
Jeden z najbardziej utalentowanych kucharzy młodego pokolenia w Małopolsce. Doświadczenie zdobywał w różnych restauracjach w Krakowie, a także w Hiszpanii i na stażach kulinarnych w Londynie. W 2014 r., pracując już dla Zazie Bistro, został wraz z zespołem wyróżniony Grand Prix w plebiscycie Smaki Krakowa na najlepszą krakowską restaurację, w 2015 r. otrzymał tytuł Młody talent podczas regionalnego Gaul&Millau Tour. W 2016 roku Zazie Bistro znalazło się w przewodniku Michelin z symbolem Bib Gourmand i jednym kompletem sztućców, a Żółty Przewodnik Gault&Millau 2017 nagrodził restaurację dwiema czapkami. Daniel Myśliwiec jest też współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji Karakter, która w 2016 r. zwyciężyła w plebiscycie Smaki Krakowa w kategorii Nowa na mapie Krakowa. Inspiracje kulinarne czerpie z tradycyjnej kuchni francuskiej, ale ciekawi go też regionalne podejście do kuchni danego kraju i jej różnorodność. Gdy gotuje, prowadzi nieustanną kulinarną grę w chowanego z tradycją. Wyszukuje produkty i potrawy zepchnięte na margines, jak na przykład piątą ćwiartkę – w Karakterze stara się przywrócić podrobom należne im miejsce, w zaskakujących i wyjątkowych daniach.
MŁODY TELENT – MICHAŁ CIENKI, restauracja Amarylis
Młody, utalentowany kucharz i cukiernik. Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie i laureat Międzynarodowego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. Doświadczenie zdobywał m.in. w legendarnej krakowskiej restauracji Ancora i w Trzech Rybkach. W 2014 r. został nominowany w kategorii Desery do nagrody Kucharz roku miesięcznika Kuchnia. W 2015 r. znalazł się w Top 10 na targach Sweet Expo w Warszawie w kategorii Mistrzostwa polski w deserach talerzowych. Od kilku lat pracuje jako szef kuchni w wielokrotnie nagradzanej restauracji Amarylis w Queen Boutique Hotel**** w Krakowie. Restauracja została wyróżniona w 2015 r. w plebiscycie Smaki Krakowa w kategorii Kuchnia autorska. Przewodnik Michelin przyznał jej dwa komplety sztućców w 2016 i 2017 roku, jest też rekomendowana przez Slow Food Polska.
Michał Cienki stale współpracuje z Krakowską Szkołą Restauratorów w zakresie kursów cukierniczych oraz kursów dla kucharzy. Cukiernictwo to jego pasja i w tej dziedzinie odnosi duże sukcesy.
KOBIETA SZEF – PATRYCJA STEFANÓW-KOT, Restauracja Koncertowa
Szef kuchni i właścicielka restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdrój. Uczestniczka programu TOP Chef i innych konkursów kulinarnych, które zawsze są dla niej nowym, ciekawym doświadczeniem i ogromną dawką pomysłów. Inspirację do gotowania czerpie z różnych regionów świata. Gdy podróżuje, odwiedza restauracje i podpatruje innych szefów kuchni, co skutkuje ciekawymi kompozycjami na talerzach w Koncertowej.
Swoje menu opiera na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie i na naukach swojego taty, który przed trzema dekadami otwierał Koncertową. Chętnie korzysta też z obecnych trendów kulinarnych, stąd określenie, że kuchnia w Koncertowej jest regionalno-współczesna. Starannie dobiera produkty, które w większości pochodzą z lokalnych, ekologicznych upraw i hodowli. Ma talent do łączenia smaków, a goście restauracji podkreślają, że każde danie ma wyjątkową kobiecą estetykę.
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – MIŁOSZ KOWALSKI, restauracja l’atmosphere
Jeden z najzdolniejszych kucharzy Małopolski. Doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach hotelowych w Krakowie, a także w Wielkiej Brytanii. Największy wpływ na jego styl gotowania miał staż w hotelu Raymond Blanc w Oxfordzie, którego restauracja posiada dwie gwiazdki Michelin oraz praca w hotelu Mallory Court w Warwickshire, wyróżnionym jedną gwiazdką. Finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham i uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK. Od 2014 roku szefuje restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, gdzie stara się łączyć aktualne trendy i nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjną kuchnią polską. Preferuje kuchnię autorską, sezonową, z elementami kuchni molekularnej.
Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu Wszystko dla kucharzy. Jest współautorem książki Anglia – kucharska rzeczywistość (wyd. Wszystko Dla Kucharzy Ltd., luty 2012). Prowadzi warsztaty kulinarne, a także zajęcia w Szkole Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie, której jest absolwentem. Promuje polską kuchnię i regionalne produkty za granicą, gościł m.in. w Watykanie gotując dla Papieża Franciszka.
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
Kolejny Gault&Millau Tour 18 września br. w Sopocie.