Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
V Jubileuszowa Gal...
Podsumowanie Targó...
Kolejny sukces fir...
Nowoczesne metody ...
Kongres Szefów Kuc...
Targi POLAGRA GAST...
Warszawski Festiwa...
Zwycięstwo linii b...
POSbistro na targa...
Targi EuroGastro ...
Targi FOOD-to-GO 2...
Wyjątkowe srebrne ...
Linia bufetów FRES...
Prawdziwe spotkani...
Najlepsi szefowie ...
Złote Medale MTP t...
Wakacyjne staże zw...
Akademia Inspiracj...
EuroGastro i World...
Za nami WorldFood ...
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Fanex
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani!


Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Pamiętajcie o tych restauracjach, w których szefują nagrodzeni, szukając miejsc, gdzie można zjeść coś naprawdę wyjątkowego.

Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:

•    Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów)
•    Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków)
•    Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków)
•    Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój)
•    Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice).
 
Wszyscy zwycięzcy (bio na 3-4 stronie) po wręczeniu nagród pokazali swój kunszt kulinarny. W ciągu dwudziestu minut, przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem, a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego. Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia.
 


Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas krakowskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Diluva Foie Gras (producent oferujący szeroki wybór produktów z kaczki, gęsi, jagnięciny i trufle), Pstrąg Ojcowski (ze stawów znajdujących się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego) oraz Cydry Smykan (cydry opracowane według autorskich receptur z sadów w Beskidzie Wyspowym).
 
Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni:
Szef ROKU – DOMINIK DURAJ, restauracja Villa Gardena
 
Od początku swojej kariery związany za Śląskiem, gdzie pracował, zdobywał umiejętności i doświadczenie kulinarne. Przez kilka lat był szefem kuchni w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie, nagrodzonej za jego kadencji m.in. trzema czapkami Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Swoją wiedzę pogłębiał uczestnicząc w różnego rodzaju szkoleniach, warsztatach i projektach kulinarnych. Odwiedzając  różne zakątki Europy poszukuje inspiracji, smaku i wyjątkowej jakości produktów.
 
W Villa Gardena stawia na kuchnię polską, nowoczesną, z międzynarodowymi akcentami, przy wykorzystaniu dobrych, ekologicznych i sprawdzonych regionalnych produktów. Jego motto życiowe to: Pogłębiaj wiedzę, podążaj za trendami i... ciężko pracuj
 
Szef JUTRA – DANIEL MYŚLIWIEC, restauracje Karakter / Zazie Bistro
 
Jeden z najbardziej utalentowanych kucharzy młodego pokolenia w Małopolsce. Doświadczenie zdobywał w różnych restauracjach w Krakowie, a także w Hiszpanii i na stażach kulinarnych w Londynie. W 2014 r., pracując już dla Zazie Bistro, został wraz z zespołem wyróżniony Grand Prix w plebiscycie Smaki Krakowa na najlepszą krakowską restaurację, w 2015 r. otrzymał tytuł Młody talent podczas regionalnego Gaul&Millau Tour. W 2016 roku Zazie Bistro znalazło się w przewodniku Michelin z symbolem Bib Gourmand i jednym kompletem sztućców, a Żółty Przewodnik  Gault&Millau 2017 nagrodził restaurację dwiema czapkami. Daniel Myśliwiec jest też współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji Karakter, która w 2016 r. zwyciężyła w plebiscycie Smaki Krakowa w kategorii Nowa na mapie Krakowa.  Inspiracje kulinarne czerpie z tradycyjnej kuchni francuskiej, ale ciekawi go też regionalne podejście do kuchni danego kraju i jej różnorodność. Gdy gotuje, prowadzi nieustanną kulinarną grę w chowanego z tradycją. Wyszukuje produkty i potrawy zepchnięte na margines, jak na przykład piątą ćwiartkę – w Karakterze stara się przywrócić podrobom należne  im miejsce, w zaskakujących i wyjątkowych daniach.
 
MŁODY TELENT – MICHAŁ CIENKI, restauracja Amarylis
 
Młody, utalentowany kucharz i cukiernik. Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie i laureat Międzynarodowego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. Doświadczenie zdobywał m.in. w legendarnej krakowskiej restauracji Ancora i w Trzech Rybkach. W 2014 r. został nominowany w kategorii Desery do nagrody Kucharz roku miesięcznika Kuchnia. W 2015 r. znalazł się w Top 10 na targach Sweet Expo w Warszawie w kategorii Mistrzostwa polski w deserach talerzowych. Od kilku lat pracuje jako szef kuchni w wielokrotnie nagradzanej restauracji Amarylis w Queen Boutique Hotel**** w Krakowie. Restauracja została wyróżniona w 2015 r. w plebiscycie Smaki Krakowa w kategorii Kuchnia autorska. Przewodnik Michelin przyznał jej dwa komplety sztućców w 2016 i 2017 roku, jest też rekomendowana przez Slow Food Polska.
 
Michał Cienki stale współpracuje z Krakowską Szkołą Restauratorów w zakresie kursów cukierniczych oraz kursów dla kucharzy. Cukiernictwo to jego pasja i w tej dziedzinie odnosi duże sukcesy.
 
KOBIETA SZEF – PATRYCJA STEFANÓW-KOT, Restauracja Koncertowa
 
Szef kuchni i właścicielka restauracji Koncertowa w  Krynicy-Zdrój. Uczestniczka programu TOP Chef i innych konkursów kulinarnych, które zawsze są dla niej nowym, ciekawym doświadczeniem i ogromną dawką pomysłów. Inspirację do gotowania czerpie z różnych regionów świata. Gdy podróżuje, odwiedza restauracje i podpatruje innych szefów kuchni, co skutkuje ciekawymi kompozycjami na talerzach w Koncertowej.
 
Swoje menu opiera na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie i na naukach swojego taty, który przed trzema dekadami otwierał Koncertową. Chętnie korzysta też z obecnych trendów kulinarnych, stąd określenie, że kuchnia w Koncertowej jest regionalno-współczesna. Starannie dobiera produkty, które w większości pochodzą z lokalnych, ekologicznych upraw i hodowli. Ma talent do łączenia smaków, a goście restauracji podkreślają, że każde danie ma wyjątkową kobiecą estetykę.
 
Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – MIŁOSZ KOWALSKI, restauracja l’atmosphere
 
Jeden z najzdolniejszych kucharzy Małopolski. Doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach hotelowych w Krakowie, a także w Wielkiej Brytanii. Największy wpływ na jego styl gotowania miał staż w hotelu Raymond Blanc w Oxfordzie, którego restauracja posiada dwie gwiazdki Michelin oraz praca w hotelu Mallory Court w Warwickshire, wyróżnionym jedną gwiazdką. Finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham i uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK. Od 2014 roku szefuje restauracji l’atmosphere w hotelu  Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, gdzie stara się łączyć aktualne trendy i nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjną kuchnią polską. Preferuje kuchnię autorską, sezonową, z elementami kuchni molekularnej.
 
Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu Wszystko dla kucharzy. Jest współautorem książki Anglia – kucharska rzeczywistość (wyd. Wszystko Dla Kucharzy Ltd., luty 2012). Prowadzi warsztaty kulinarne, a także zajęcia w Szkole Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie, której jest absolwentem. Promuje polską kuchnię i regionalne produkty za granicą, gościł m.in. w Watykanie gotując dla Papieża Franciszka.

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.

Kolejny Gault&Millau Tour 18 września br. w Sopocie.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut Belfood
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000