Podczas targów odbył się dwudniowy program edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, zorganizowany przez Kongres Szefów Kuchni wspólnie z MT Targi Polska. Wydarzenie cieszyło się zainteresowaniem wśród wszystkich osób chcących zdobyć wiedzę potrzebną do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Prelegentami byli znani doradcy i eksperci rynku HoReCa. Podczas swoich wystąpień poruszyli ważne zagadnienia z zakresu zarządzania, finansów oraz obsługi klienta w restauracji:
• Anna Dębska jak maksymalizować zyski i wzrosty sprzedaży w gastrobiznesie
• Bartosz Peter i Marek Burkacki jak podnosić kompetencje w zawodzie kucharza
• Rafał Głowacki jak zbudować zgrany zespół w restauracji
• Katarzyna Waszczuk jak COVID-19 wpłynął na relacje pracownik-pracodawca w gastronomii
• Piotr Rogowski jak zwiększać zyski wykorzystując cechy i zalety młodszych pokoleń
• Sławek Głomski jak redukować straty żywności w restauracji o połowę
• Dariusz Szczepura czy cena jest podstawowym argumentem przy zakupie profesjonalnego urządzenia do kuchni
• Agnieszka Ciesielska jak organizować wydarzenia dla klienta biznesowego
• Marek Skała jak rozmawiać z niezadowolonym Gościem
• Marcin Dyrda jak powinna wyglądać profesjonalna obsługa Klienta
Konkurs na innowację Targów EuroGastro WorldHotel
Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
• W kategorii „Sprzęt i wyposażenie HoReCa” nagrodę otrzymała firma BAGSTAR.pl spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k za zestaw „Miska z trzciny cukrowej i opaska transportowa” a wyróżnienia firmy: Bela Mesa s.c. za „Porcelanę siloxIht – kolekcje verso, perla i facet”; BWT Polska Sp. z o.o. za „Urządzenie odwróconej osmozy bestaqua 14 ROC Coffee”; Marcin Krowicki Jarosław Krowicki s.c. – marka EcoUse® za „Pisuar bezwodny EcoUse P1.1”
• W kategorii „Wyposażenie i nowe technologie w hotelu” nagrodę otrzymała firma DORA METAL Sp. z o.o. za Linię „Higiena i bezpieczeństwo” a wyróżnienie firma LSI Software S.A. za „Moduł Marketing Automation”
• W kategorii “Żywność i napoje dla gastronomii” Jury nie przyznało nagrody
Targi w liczbach
W trakcie tegorocznej edycji targów EuroGastro swoją ofertę przedstawiło 191 firm z 13 krajów: Austrii, Belgii, Czech, Danii, Estonii, Francji, Litwy, Niemiec, Polski, Portugalii, Rumunii, Ukrainy oraz Włoch. Targi odwiedziło 8 716 profesjonalistów z branży HoReCa, którzy przyjechali z całej Polski a także z Chorwacji, Czech, Danii, Estonii, Francji, Hiszpanii, Litwy, Królestwa Niderlandów, Niemiec, Rumunii, Słowacji, Szwajcarii, Ukrainy, Węgier, Wielkiej Brytanii oraz Włoch.
Organizatorzy już dziś zapraszają Państwa na jubileuszową 25 edycję Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro oraz 14 edycję Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.