Ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w Mikserze Kulinarnym zorganizowanym 20 marca br. w Poznaniu w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Gośćmi wydarzenia byli wybitni szefowie kuchni, laureaci Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.
Pokaz kulinarny, stanowiący główny punkt programu, poprowadził Michał Kuter – szef kuchni i właściciel restauracji
A Nóż Widelec w Poznaniu, wyróżniony tytułem
Szef Kuchni Tradycyjnej Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016. Tematem przewodnim były
Tradycyjne polskie przysmaki na bazie mąki, a pośród zaprezentowanych dań znalazły się m.in. szagówki w kremowym sosie z zielonymi warzywami i serem grądzkim oraz kaczka po poznańsku z pyzami.
Gościem spotkania był również szef kuchni restauracji
Cucina 88 w Poznaniu i zdobywca tytułu
Szef Jutra Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2017, Ernest Jagodziński, który opowiedział o codziennych obowiązkach i wyzwaniach szefa kuchni z perspektywy kucharza i menedżera.
Ponadto, uczestnicy Miksera mieli okazję wziąć udział w szkoleniu
Mąki – rodzaje, typy i zastosowanie w ramach którego przeprowadzono degustację bezglutenowych ciast wypiekanych w stołecznej restauracji wegetariańskiej
Tel Aviv Food & Wine. Prezentację produktową poprowadzili Robert Ciechomski i Piotr Kuziela, Target Group Managerowie HoReCa w MAKRO.
Szef dla Młodych Talentów to projekt wspierający młodych adeptów kulinarnych w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Program obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w MAKRO i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.
Partnerem Szefa dla Młodych Talentów jest prestiżowy, międzynarodowy przewodnik po najlepszych restauracjach, hotelach i produktach w Polsce – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.