Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Kulinarne show firmy RATIONAL na targach EuroGastro 2016


W gronie tegorocznych wystawców, którzy przedstawili swoją ofertę na targach, jak co roku, znalazła się firma RATIONAL – światowy lider technologiczno-rynkowy w zakresie termicznego przyrządzania potraw w kuchniach profesjonalnych. W tym roku zespół RATIONAL oprócz prezentacji najnowszych urządzeń i akcesoriów, po raz pierwszy przygotował konkurs kulinarny RATIONAL pod hasłem Spotkanie z SelfCookingCenter®.
 
Wszyscy, którzy odwiedzili targi EuroGastro w dniach od 6 do 8 kwietnia, mogli uczestniczyć w pokazach firmy RATIONAL prezentujących możliwości wielokrotnie nagradzanego SelfCookingCenter® oraz najnowsze akcesoria, które w znaczny sposób ułatwiają pracę na kuchni.
 
 
Tradycyjnie już, stoisko RATIONAL, zlokalizowane było tuż przy wejściu na targi i zostało podzielone na cztery strefy: Front Cooking, Teatr, Restaurację oraz Innovation Corner. Przez cały czas trwania imprezy firmowi przedstawiciele służyli profesjonalnymi poradami udzielając wszystkim zainteresowanym wyczerpujących odpowiedzi.
 
 
Każdy kto odwiedził stoisko firmy RATIONAL mógł przekonać się, że SelfCookingCenter® 5 Senses to niezawodny asystent mający jedyny taki inteligentny system przyrządzania potraw o pięciu zmysłach. Urządzenie to posiada funkcję iCookingControl®, która pozwala na przygotowanie potraw w taki sposób, jaki sobie zażyczymy. Wyczuwa i rozpoznaje wielkość załadunku. Co ważne, dodatkowy system iLevelControl® przyspiesza i ułatwia wykonanie najróżniejszych dań od a la carte po bufet śniadaniowy.
 
 
Ponadto SelfCookingCenter® 5 Senses i jego opatentowany system HiDensityControl® wzbudził niezwykły zachwyt w oczach przybyłych gości, którzy zobaczyli, że zrobienie 150 croissantów w niesamowitej jakości zajmuje jedynie 20 minut. A przy pomocy funkcji Efficient CareControl® urządzenie to czyści się samodzielnie, oszczędzając przy tym zużycie wody i energii.
 
 
Co więcej, na stoisku firmy RATIONAL można było dowiedzieć się o nieograniczonych możliwościach stosowania najnowszych akcesoriów i produktów pielęgnacyjnych. Firmowi doradcy zaprezentowali m.in.:
  • Multibaker do przyrządzania dużej ilości jajek sadzonych, omletów, tortilli itp.
  • opatentowany pojemnik CombiFry® pozwalający na przygotowanie dużej ilości produktów wstępnie frytowanych
  • ruszt CombiGrill® umożliwiający grillowanie w stylu steakhouse uzyskując dwa różne wzorki
  • tacę do grillowania i smażenia zachowującą wszystkie smaki potraw z grilla i odporną na zużycie.
 
Te oryginalne akcesoria RATIONAL pozwolą na wykonanie nawet najbardziej specjalistycznych zadań kulinarnych. Jednak to nie wszystko, co w tym roku na targach EuroGastro 2016 przygotował zespół RATIONAL dla swoich gości.
 
 
Niespodzianką dla zwiedzających jubileuszowe targi EuroGastro była I edycja konkursu kulinarnego RATIONAL pod hasłem Spotkanie z SelfCookingCenter®, która odbyła się 7 kwietnia 2016 roku. Tematem przewodnim konkursu była polska kuchnia regionalna. O pomyśle zorganizowania całego wydarzenia opowiada Daniel Sielicki – Regionalny Manager Sprzedaży – Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przesłanie przez kucharza swojego przepisu do nas na Club Rational, na którym posiadacze urządzeń oraz planujący ich zakup mogą znaleźć przydatne rzeczy (np. nowe przepisy, instrukcje, aktualizacje oprogramowania i wiele innych). Dodatkowym czynnikiem decydującym o udziale w konkursie była jak największa liczba różnych obróbek termicznych wykorzystanych w SelfCookingCenter®. Począwszy od sous-vide, grillowania, robienia sosów i ich redukowania, ale także wykorzystania do tego oryginalnych akcesoriów RATIONAL. Początkowo zgłoszeń było bardzo mało, ale w miarę zbliżających się targów EuroGastro ich liczba się zwiększała. W finale wzięło udział pięć najciekawszych przepisów.
   
 
Konkurs miał na celu pokazać kreatywność kucharzy w przygotowaniu najlepszego dania polskiej kuchni regionalnej w SelfCookingCenter®. Urządzenie to miało m.in. pomóc uczestnikom w przygotowaniu dania od A-Z łącznie z wykończeniu sosu, grillowaniu czy też gotowaniu na parze. Każdy zawodnik miał 40 minut na przygotowanie swojego dania, w którym musiał również zastosować produkty regionalne. Ostatecznie z nadesłanych zgłoszeń zostało wyłonionych pięciu uczestników, którzy rywalizowali w finalne o miano najlepszego, a byli to:
  •  Paweł Błaszczyk – Restauracja Alyki Wrocław
  •  Michał Izydorczyk – La Vineria Bistro Wine & Cafe
  •  Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Hotel Centrum Sosnowiec
  •  Przemysław Bogucki – Boutique Brajt Hotel Wrocław
  •  Marek Starzyński – Best Western Hotel Opole Centrum Restauracja Kredens.
 
Zawodników oceniało jury w składzie:
  • Alexander Jelitto – Corporate Chef RATIONAL AG
  • Maciej Wroński – Managing Director RATIONAL Sp. z o.o.
  • Jakub Korczak – Akademia kulinarna FUMENTI
  • Grzegorz Sendor – Koordynator EuroGastro 2016 MT Targi Polska S.A.
 
Po długiej dyskusji, jury wyłoniło zwycięzcę I edycji konkursu kulinarnego RATIONAL, którym został Przemysław Bogucki z Wrocławia. Za pierwsze miejsce otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 2.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Zwycięskie danie to Filet z pstrąga gotowany z szyjkami rakowymi z okolic Wrocławia, warzywami confit oraz musem z marchwi i anyżu.
 

Drugie miejsce zajął Bartłomiej Kornacki z Sosnowca, który przygotował Comber z sarny, młodą kapustę, kugel, jarzębinę i jarmuż. Kucharz ten otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 1.500 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL.
 
 
Ostatnie miejsce na podium przypadło Markowi Starzyńskiemu z Opola. Za trzecie miejsce dostał dyplom, akcesoria o wartości 1.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Pan Marek jako danie konkursowe przygotował Opolską polędwiczkę wieprzową. Pozostałym uczestnikom konkursu wręczono dyplomy i upominki od firmy RATIONAL.
 
 
Rywalizację kucharzy na stoisku marki RATIONAL podziwiała licznie zgromadzona publiczność, która na żywo mogła przekonać się o korzyściach wynikających z użytkowania SelfCookingCenter®. Jak mówi Daniel SielickiKolejna edycja będzie bardziej emocjonująca, ponieważ nie ma jeszcze w Polsce takiego konkursu, gdzie zawodnicy skupiają się tylko na jednym urządzeniu. Moim marzeniem jest, żeby za 3 lata było to największe, najlepsze i najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne.
 

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom konkursu!
 
Więcej informacji w Prezentacji Firmy RATIONAL oraz na stronie: www.rational-online.com

RATIONAL Sp. z o.o.
Bokserska 66
02-690 Warszawa
tel.: 22 864 93 26
fax: 22 864 93 28
e-mail:info@rational-online.com
www.rational-online.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000