Każdy kto odwiedził stoisko firmy RATIONAL mógł przekonać się, że SelfCookingCenter® 5 Senses to niezawodny asystent mający jedyny taki inteligentny system przyrządzania potraw o pięciu zmysłach. Urządzenie to posiada funkcję iCookingControl®, która pozwala na przygotowanie potraw w taki sposób, jaki sobie zażyczymy. Wyczuwa i rozpoznaje wielkość załadunku. Co ważne, dodatkowy system iLevelControl® przyspiesza i ułatwia wykonanie najróżniejszych dań od a la carte po bufet śniadaniowy.
Ponadto SelfCookingCenter® 5 Senses i jego opatentowany system HiDensityControl® wzbudził niezwykły zachwyt w oczach przybyłych gości, którzy zobaczyli, że zrobienie 150 croissantów w niesamowitej jakości zajmuje jedynie 20 minut. A przy pomocy funkcji Efficient CareControl® urządzenie to czyści się samodzielnie, oszczędzając przy tym zużycie wody i energii.
Co więcej, na stoisku firmy
RATIONAL można było dowiedzieć się o nieograniczonych możliwościach stosowania najnowszych akcesoriów i produktów pielęgnacyjnych. Firmowi doradcy zaprezentowali m.in.:
- Multibaker do przyrządzania dużej ilości jajek sadzonych, omletów, tortilli itp.
- opatentowany pojemnik CombiFry® pozwalający na przygotowanie dużej ilości produktów wstępnie frytowanych
- ruszt CombiGrill® umożliwiający grillowanie w stylu steakhouse uzyskując dwa różne wzorki
- tacę do grillowania i smażenia zachowującą wszystkie smaki potraw z grilla i odporną na zużycie.
Te oryginalne akcesoria RATIONAL pozwolą na wykonanie nawet najbardziej specjalistycznych zadań kulinarnych. Jednak to nie wszystko, co w tym roku na targach EuroGastro 2016 przygotował zespół RATIONAL dla swoich gości.
Niespodzianką dla zwiedzających jubileuszowe targi EuroGastro była I edycja konkursu kulinarnego RATIONAL pod hasłem Spotkanie z SelfCookingCenter®, która odbyła się 7 kwietnia 2016 roku. Tematem przewodnim konkursu była polska kuchnia regionalna. O pomyśle zorganizowania całego wydarzenia opowiada Daniel Sielicki – Regionalny Manager Sprzedaży – Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przesłanie przez kucharza swojego przepisu do nas na Club Rational, na którym posiadacze urządzeń oraz planujący ich zakup mogą znaleźć przydatne rzeczy (np. nowe przepisy, instrukcje, aktualizacje oprogramowania i wiele innych). Dodatkowym czynnikiem decydującym o udziale w konkursie była jak największa liczba różnych obróbek termicznych wykorzystanych w SelfCookingCenter®. Począwszy od sous-vide, grillowania, robienia sosów i ich redukowania, ale także wykorzystania do tego oryginalnych akcesoriów RATIONAL. Początkowo zgłoszeń było bardzo mało, ale w miarę zbliżających się targów EuroGastro ich liczba się zwiększała. W finale wzięło udział pięć najciekawszych przepisów.
Konkurs miał na celu pokazać kreatywność kucharzy w przygotowaniu najlepszego dania polskiej kuchni regionalnej w
SelfCookingCenter®. Urządzenie to miało m.in. pomóc uczestnikom w przygotowaniu dania od A-Z łącznie z wykończeniu sosu, grillowaniu czy też gotowaniu na parze. Każdy zawodnik miał 40 minut na przygotowanie swojego dania, w którym musiał również zastosować produkty regionalne. Ostatecznie z nadesłanych zgłoszeń zostało wyłonionych pięciu uczestników, którzy rywalizowali w finalne o miano najlepszego, a byli to:
- Paweł Błaszczyk – Restauracja Alyki Wrocław
- Michał Izydorczyk – La Vineria Bistro Wine & Cafe
- Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska Hotel Centrum Sosnowiec
- Przemysław Bogucki – Boutique Brajt Hotel Wrocław
- Marek Starzyński – Best Western Hotel Opole Centrum Restauracja Kredens.
Zawodników oceniało jury w składzie:
- Alexander Jelitto – Corporate Chef RATIONAL AG
- Maciej Wroński – Managing Director RATIONAL Sp. z o.o.
- Jakub Korczak – Akademia kulinarna FUMENTI
- Grzegorz Sendor – Koordynator EuroGastro 2016 MT Targi Polska S.A.
Po długiej dyskusji, jury wyłoniło zwycięzcę I edycji konkursu kulinarnego RATIONAL, którym został Przemysław Bogucki z Wrocławia. Za pierwsze miejsce otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 2.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Zwycięskie danie to Filet z pstrąga gotowany z szyjkami rakowymi z okolic Wrocławia, warzywami confit oraz musem z marchwi i anyżu.
Drugie miejsce zajął Bartłomiej Kornacki z Sosnowca, który przygotował Comber z sarny, młodą kapustę, kugel, jarzębinę i jarmuż. Kucharz ten otrzymał dyplom, akcesoria o wartości 1.500 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL.
Ostatnie miejsce na podium przypadło Markowi Starzyńskiemu z Opola. Za trzecie miejsce dostał dyplom, akcesoria o wartości 1.000 zł oraz zestaw noży firmy RATIONAL. Pan Marek jako danie konkursowe przygotował Opolską polędwiczkę wieprzową. Pozostałym uczestnikom konkursu wręczono dyplomy i upominki od firmy RATIONAL.
Rywalizację kucharzy na stoisku marki RATIONAL podziwiała licznie zgromadzona publiczność, która na żywo mogła przekonać się o korzyściach wynikających z użytkowania SelfCookingCenter®. Jak mówi Daniel Sielicki – Kolejna edycja będzie bardziej emocjonująca, ponieważ nie ma jeszcze w Polsce takiego konkursu, gdzie zawodnicy skupiają się tylko na jednym urządzeniu. Moim marzeniem jest, żeby za 3 lata było to największe, najlepsze i najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom konkursu!