Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
FOOD-to-GO, czyli zakochani w smaku


Za nami chwile pełne kulinarnych rozkoszy. W dniach 6-7 lutego 2018 roku w AMBEREXPO w Gdańsku odbyła się 8. edycja Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Przebiegała pod hasłem kuchnia od serca, bo jak stwierdził Luc de Clapiers: dusza i ciało podlegają takim samym prawom, ponieważ przy życiu utrzymuje je odpowiednia strawa. Kiedy dodamy, że motywem przewodnim targów była kuchnia francuska, tworzy nam się prawdziwie namiętny obraz gastronomicznej różnorodności, który na początku lutego gościł w Gdańsku.
 
Była to znakomita okazja, by obserwować wybitnych szefów kuchni w akcji i czerpać z ich dokonań inspiracje. Wiedzą i umiejętnościami ze Zwiedzającymi Targi podzielili się m.in. Constant-Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, Tomasz Szydzikowski – rozkochany w staropolskich smakach czy Sylwia Ładyga – blogerka kulinarna i uczestniczka programów telewizyjnych.
 

Strefa Prezentacji i Warsztatów

To właśnie tutaj gwiazdy gastronomii zaprezentowały swoje umiejętności, zaskakując zebranych nowatorskim podejściem do przygotowywanych dań. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku pokazali w jaki sposób zrobić kogel – mogel bez jajek oraz bezglutenowe i wegańskie galaretki espresso.  Z kolei Sylwia Ładyga zaprezentowała przepis na mus z białej czekolady z tytoniem i kawiorem z wiśniówki oraz jadalnej gąbki. Mistrzyni kulinarnych uniesień oceniała wydarzenie w samych superlatywach:
 
Udział w Targach FOOD-to-GO to dla mnie niesamowita przyjemność i kolejne, nowe doświadczenie, które naładowało mnie energią do dalszego działania i pomysłami na nowe smakołyki. Nawiązałam tutaj ciekawe znajomości – zarówno te prywatne, które mam nadzieję będą trwać latami, jak i te służbowe, które z całą pewnością przyczynią się do rozwoju mojego bloga i zdobywania przeze mnie nowych, kulinarnych umiejętności. Profesjonalna organizacja imprezy, jak i atrakcyjne miejsca, w którym dane mi było gotować przyczyniły się do zainteresowania ze strony gości, które – przyznaję – przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Jestem zachwycona! 700 km do domu wracałam z uśmiechem do ucha do ucha!
 
 
Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się też spotkanie z Zytą Górną, która od lat zajmuje się promowaniem kuchni kaszubskiej. Różnorodność prezentacji była bardzo duża, bowiem po randce z kaszubskimi smakami przyszedł czas na ujawnienie tajników kuchni francuskiej w wykonaniu znakomitego jej reprezentanta – Constanta-Michela Labarre. Zobaczyliśmy magiczny wręcz pokaz przyrządzenia turbota a la meuniere. Równie interesujące było kulinarne show Tomasza Szydzikowskiego, miłośnika kuchni staropolskiej, który podczas Targów przygotował kuropatwę konfitowaną w gęsim tłuszczu z pomarańczową koksą.
 

Kto obserwował poczynania kulinarnych mistrzów w Strefie Prezentacji i Warsztatów na pewno nie był zawiedziony. W przystępny, często humorystyczny sposób prezentowali jak idealnie przygotować daną potrawę, na co zwrócić szczególną uwagę. Ich pokazy były z jednej strony wspaniałą lekcją gotowania z sercem, z drugiej zaś przyczynkiem do poszukiwania własnych kulinarnych dróg.

Strefy: Deserowych Inspiracji i Multi Café

Tradycją FOOD-to-GO jest tworzona od lat Strefa Deserowych Inspiracji. To odpowiedź na postulaty właścicieli kawiarni, kafejek czy letnich ogródków kawiarnianych, a tych w sezonie letnim na Pomorzu jest bardzo dużo. Swoje produkty promowali na niej producenci i dystrybutorzy kawy, herbaty, czekolady oraz słodkich i słonych deserów, lodów, sorbetów, dodatków i dekoracji cukierniczych. Można w niej było znaleźć nie tylko przepisy na najprzeróżniejsze słodkości czy lodowe arcydzieła, ale także nawiązać ciekawe kontakty biznesowe. Uzupełnieniem tej oferty była nowa Strefa Multi Café, w której zwiedzający znaleźli oryginalne wyposażenie: zastawę stołową, dekoracje oraz meble i otrzymali profesjonalne porady jak zaaranżować swój lokal, aby się wyróżnić na tle konkurencji.

Kilkanaście godzin kulinarnych pokazów, duży wybór produktów, kilkaset biznesowych spotkań i tyleż samo branżowych inspiracji. To była udana edycja jednego z najważniejszych na północy Polski spotkań branży HoReCa. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną 9. edycję Targów, która odbędzie się za rok.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000