Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Akademia Inspiracj...
EuroGastro i World...
Za nami WorldFood ...
Międzynarodowe Tar...
MAKRO bliżej podha...
Michał Kuter i Ern...
Podsumowanie 7. Ta...
3-gwiazdkowy szef ...
MAKRO świętuje re-...
24. edycja Międzyn...
Kongres Szefów Kuc...
Targi WorldHotel 2...
Targi Polagra R...
Premiera nowych ur...
IV edycja Targów G...
Festiwal Oscypka n...
Czwarty dzień VII ...
Trzeci dzień VII E...
Europejskie Targi ...
Europejskie Targi ...
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
RATIONAL
Robot - Coupe
Smoker
Tableart Tomasz Miszcz...
POSbistro
Espiga
M&M Gastro
Artykuły spożywcze
Pizzola
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
3-gwiazdkowy szef kuchni na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej


Pierre Gagnaire, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, zdobywca 3 gwiazdek Michelin, wraz z Andreą Camastrą, 1 gwiazdka Michelin, szefem warszawskiej restauracji Senses oraz Maciejem Majewskim, szefem kuchni La Brasserie Moderne, przygotowali wyjątkową kolację dla gości Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP), która odbyła się 3 lutego w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
 
Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była firma Auchan Retail Polska, a partnerem złotym Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.
 
 
Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.
 
Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.
 
 
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser – tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.
 
Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie kulinarne na świecie. Restauracja może zdobyć od 1 do 3 gwiazdek Michelin, gdzie jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie to rewelacyjna  kuchnia, a trzy to wyjątkowa kuchnia warta odwiedzenia. W Polsce są dwie restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin – Atelier Amaro (od 2013 roku) i Senses (od 2016 roku). Już sama obecność w Czerwonym Przewodniku Michelin jest wielkim sukcesem. W ostatnim wydaniu – z 2016 roku w Przewodniku znalazły się 52 polskie restauracje – 28 lokali z Warszawy i 24 z Krakowa. Czerwony Przewodnik Michelin jest aktualizowany i wydawany raz w roku. Najnowsze wydanie ukaże się już 9 marca.
 
MENU GALI 2017 Les Grands Chefs – Mistrzowie Kuchni


PRZYSTAWKI

Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski, wędzony policzek wieprzowy, gnocchi

Wino: Pouilly Fuisse « Les belles Dames », 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France

Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,
kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret

Wino: Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France

ANTRAKT

Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy

Wino: Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France

DANIE GŁÓWNE

Brandade i lekko solony filet z dorsza,
sałatka z chrupiącej kapusty z ziarnami gorczycy na kremie z dyni

Wino: Saint-Aubin 1er Cru Les Champlots, 2014, Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France

DESER

Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…

Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s
 
Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko–Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza blisko 460 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Pizzola RATIONAL Smoker Nektar Natura Menos Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Werner & Mertz Gaspol Artek Barson Uzdrowisko Wysowa S.A. Secpol Watersystem Reinex Barry Callebaut Belgium`s Best easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex Manitowoc Foodservice LMS Online Sp. z o.o. M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Voigt Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P.
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000