Każdego roku jesienne wydarzenie organizowane przez Targi w Krakowie przyciąga kilkanaście tysięcy gości. W tym roku na Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® (4-6 listopada), swoją ofertę przedstawiło ponad 350 wystawców. Oprócz tradycyjnej prezentacji najnowszych trendów, można było podziwiać kulinarne show z udziałem światowej sławy kucharzy, najlepszą kawę i herbatę oraz wina z najdalszych zakątków globu. Podczas targów poznaliśmy również Super kelnera, a także najlepszy produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii.
Jeszcze nigdy program krakowskich targów HORECA® nie był tak bogaty, jak w tym roku! Podczas najważniejszego jesiennego spotkania branży, na czynniki pierwsze w EXPO Kraków zostały rozebrane najlepsze polskie i zagraniczne hotele oraz restauracje.
W jednym miejscu i czasie odbyły się imprezy, które doskonale się dopełniały. Targom HORECA® towarzyszyły 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, 13. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO® oraz 2. Targi Wyposażenia Ośrodków Sportów Zimowych INFRASNOW.
Pierwszego dnia targów odbyła się 5. edycja Krakowskiego Biegu Kelnerów. W konkursie wzięło udział 16 uczestników, którzy rywalizowali w takich konkurencjach jak m.in.: klasyczne nakrywanie stołu, sprawne transportowanie na tacy butelek, kieliszków, talerzy i jajek na pokrętnej trasie oraz tradycyjny sprint. Pierwsze miejsce i tytuł Super kelnera zdobył Łukasz Chlebek z Hotelu SPA Laskowo w Jankowicach. Pan Łukasz został także rekordzistą utrzymując w jednej dłoni 31 kieliszków.
Miejsce drugie zajął Jan Jakimowicz (Restauracja Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku). Decyzją jury, na ostatnim podium stanęli Lucyna Stępień (Restauracja Victoria w Hotelu Best Western Grand Hotel Kielce) oraz Wiktor Syguł (Restauracja Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busko Zdroju). Wyróżnienie otrzymała Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach.
Targi są doskonałą okazją do tego, by skorzystać z wiedzy i doświadczenia branżowych ekspertów. Co ważne, kontaktom biznesowym towarzyszyły liczne nowości. Jedną z nich była Akademia HORECA®, gdzie jej uczestnicy mogli zdobyć cenną i kompleksową wiedzę związaną z prowadzeniem hotelu, pensjonatu, restauracji czy innego punktu gastronomicznego.
Kolejną nowością na tegorocznych targach była Kuchnia Mistrzów, czyli prawdziwe kulinarne show z udziałem gości specjalnych. Każdy z trzech targowych dni poświęcony był oddzielnemu tematowi. Pierwszy dzień – kuchni polskiej i tradycyjnej z wykorzystaniem najnowszych technik kulinarnych (sous-vide, kuchni molekularnej). Drugi dzień – najpopularniejszym kuchniom świata w polskiej gastronomii. Ostatniego dnia zaprezentowano nowe spojrzenie na desery, które są niezwykle ważną pozycją w nowoczesnym menu.
Uczestnicy pokazów mieli mozliwość poznać autorytety świata kulinariów. Gośćmi specjalnymi 23. edycji Targów HORECA® byli:
-
Torsten Vildgaard z Kopenhagi – wieloletni szef kuchni w restauracji Noma (nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin), a obecnie szef autorskiej Restauracji Studio (odznaczonej jedną gwiazdką Michelin), który zaprezentował tajniki kuchni skandynawskiej;
-
Sasu Laukkonen z Helsinek – szef autorskiej Restauracji Chef & Sommelier, który zapoznał gości z kuchnią fińską;
-
Kris Basznianin z Kopenhagi – specjalista od kuchni nowonordyckiej, współpracujący m.in. z Roberto Cortezem oraz CR8.
Towarzyszyli im polscy mistrzowie kuchni reprezentujący firmę Farutex: Michał Karadżow, Krzysztof Marciniak, Jerzy Marszałek, Artur Musztyfaga, Piotr Papież oraz Mateusz Reszczyk, a także Emil Domański (cukiernik, product manager z firmy Barbara Luijckx Sp. z o. o.) oraz Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów, ekspert programów telewizyjnych, autor książki: Sekrety Kawy.
Ponadto w programie tegorocznych targów znalazły się m.in. dodatkowe warsztaty kulinarne, pokazy baristów, liczne szkolenia dla właścicieli obiektów i managerów obiektów noclegowych, ośrodków SPA&Wellness oraz spotkania z mistrzami kuchni i gwiazdami światowego winiarstwa.
W trakcie targów poznaliśmy również laureatów Konkursu na najlepszy produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii. Tegoroczne propozycje konkursowe to produkty najwyższej jakości, a także nowości w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa, co przyświeca idei konkursu. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
1. Kategoria Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne:
- speedBAR – firma Komat Mieczysław Kozłowski;
- profesjonalny preparat do nabłyszczania i pielęgnacji stali nierdzewnej – firma Emichem P.P. Zakłady Chemiczne.
2. Kategoria Wyposażenie restauracji i hotelu
- Aroslim - urządzenie do aromatyzacji przestrzennej – firma Hellcold.
3. Kategoria Wyposażenie i urządzenia do SPA
- brainLight relaxTower with ShiatsuMassage Chair 3D FLOAT PLUS – firma brainLight Polska Figaro Corporation Paweł Jaguś.
4. Kategoria Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii
- Sok jabłkowy 100%, zagęszczony PURENA – firma Belfood Sp. z o.o.
W trakcie trzydniowych targów zwiedzający mogli poznać receptę na idealny obiekt noclegowy i gastronomiczny, sprawdzić branżowe nowości, spróbować najlepszych produktów regionalnych i wina, aromatycznej kawy i herbaty. Imponujący rozmiar ekspozycji i ogrom nowości sprawił, że udało się stworzyć w Krakowie miejsce, gdzie branża spożywcza i HoReCa mogły nie tylko zapoznać się z osiągnięciami przedstawicieli obu sektorów, ale także pozyskać inspirację do dalszego rozwoju działalności.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.