Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
23. edycja Międzynarodowych Targów HORECA® już za nami!


Każdego roku jesienne wydarzenie organizowane przez Targi w Krakowie przyciąga kilkanaście tysięcy gości. W tym roku na Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® (4-6 listopada), swoją ofertę przedstawiło ponad 350 wystawców. Oprócz tradycyjnej prezentacji najnowszych trendów, można było podziwiać kulinarne show z udziałem światowej sławy kucharzy, najlepszą kawę i herbatę oraz wina z najdalszych zakątków globu. Podczas targów poznaliśmy również Super kelnera, a także najlepszy produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii.

Jeszcze nigdy program krakowskich targów HORECA® nie był tak bogaty, jak w tym roku! Podczas najważniejszego jesiennego spotkania branży, na czynniki pierwsze w EXPO Kraków zostały rozebrane najlepsze polskie i zagraniczne hotele oraz restauracje.

W jednym miejscu i czasie odbyły się imprezy, które doskonale się dopełniały. Targom HORECA® towarzyszyły 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, 13. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO® oraz 2. Targi Wyposażenia Ośrodków Sportów Zimowych INFRASNOW.

Pierwszego dnia targów odbyła się 5. edycja Krakowskiego Biegu Kelnerów. W konkursie wzięło udział 16 uczestników, którzy rywalizowali w takich konkurencjach jak m.in.: klasyczne nakrywanie stołu, sprawne transportowanie na tacy butelek, kieliszków, talerzy i jajek na pokrętnej trasie oraz tradycyjny sprint. Pierwsze miejsce i tytuł Super kelnera zdobył Łukasz Chlebek z Hotelu SPA Laskowo w Jankowicach. Pan Łukasz został także rekordzistą utrzymując w jednej dłoni 31 kieliszków.

Miejsce drugie zajął Jan Jakimowicz (Restauracja Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku). Decyzją jury, na ostatnim podium stanęli Lucyna Stępień (Restauracja Victoria w Hotelu Best Western Grand Hotel Kielce) oraz Wiktor Syguł (Restauracja Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój w Busko Zdroju). Wyróżnienie otrzymała Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach.

Targi są doskonałą okazją do tego, by skorzystać z wiedzy i doświadczenia branżowych ekspertów. Co ważne, kontaktom biznesowym towarzyszyły liczne nowości. Jedną z nich była Akademia HORECA®, gdzie jej uczestnicy mogli zdobyć cenną i kompleksową wiedzę związaną z prowadzeniem hotelu, pensjonatu, restauracji czy innego punktu gastronomicznego.

Kolejną nowością na tegorocznych targach była Kuchnia Mistrzów, czyli prawdziwe kulinarne show z udziałem gości specjalnych. Każdy z trzech targowych dni poświęcony był oddzielnemu tematowi. Pierwszy dzień – kuchni polskiej i tradycyjnej z wykorzystaniem najnowszych technik kulinarnych (sous-vide, kuchni molekularnej). Drugi dzień – najpopularniejszym kuchniom świata w polskiej gastronomii. Ostatniego dnia zaprezentowano nowe spojrzenie na desery, które są niezwykle ważną pozycją w nowoczesnym menu.

Uczestnicy pokazów mieli mozliwość poznać autorytety świata kulinariów. Gośćmi specjalnymi 23. edycji Targów HORECA® byli:

  • Torsten Vildgaard z Kopenhagi – wieloletni szef kuchni w restauracji Noma (nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin), a obecnie szef autorskiej Restauracji Studio (odznaczonej jedną gwiazdką Michelin), który zaprezentował tajniki kuchni skandynawskiej;
  • Sasu Laukkonen z Helsinek – szef autorskiej Restauracji Chef & Sommelier, który zapoznał gości z kuchnią fińską;
  • Kris Basznianin z Kopenhagi – specjalista od kuchni nowonordyckiej, współpracujący m.in. z Roberto Cortezem oraz CR8.

Towarzyszyli im polscy mistrzowie kuchni reprezentujący firmę Farutex: Michał Karadżow, Krzysztof Marciniak, Jerzy Marszałek, Artur Musztyfaga, Piotr Papież oraz Mateusz Reszczyk, a także Emil Domański (cukiernik, product manager z firmy Barbara Luijckx Sp. z o. o.) oraz Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów, ekspert programów telewizyjnych, autor książki: Sekrety Kawy.

Ponadto w programie tegorocznych targów znalazły się m.in. dodatkowe warsztaty kulinarne, pokazy baristów, liczne szkolenia dla właścicieli obiektów i managerów obiektów noclegowych, ośrodków SPA&Wellness oraz spotkania z mistrzami kuchni i gwiazdami światowego winiarstwa.

W trakcie targów poznaliśmy również laureatów Konkursu na najlepszy produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii. Tegoroczne propozycje konkursowe to produkty najwyższej jakości, a także nowości w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa, co przyświeca idei konkursu. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. Kategoria Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne:

  • speedBAR – firma Komat Mieczysław Kozłowski;
  • profesjonalny preparat do nabłyszczania i pielęgnacji stali nierdzewnej – firma Emichem P.P. Zakłady Chemiczne.

2. Kategoria Wyposażenie restauracji i hotelu

  • Aroslim - urządzenie do aromatyzacji przestrzennej – firma Hellcold.

3. Kategoria Wyposażenie i urządzenia do SPA

  • brainLight relaxTower with ShiatsuMassage Chair 3D FLOAT PLUS – firma brainLight Polska Figaro Corporation Paweł Jaguś.

4. Kategoria Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii

  • Sok jabłkowy 100%, zagęszczony PURENA – firma Belfood Sp. z o.o.

W trakcie trzydniowych targów zwiedzający mogli poznać receptę na idealny obiekt noclegowy i gastronomiczny, sprawdzić branżowe nowości, spróbować najlepszych produktów regionalnych i wina, aromatycznej kawy i herbaty. Imponujący rozmiar ekspozycji i ogrom nowości sprawił, że udało się stworzyć w Krakowie miejsce, gdzie branża spożywcza i HoReCa mogły nie tylko zapoznać się z osiągnięciami przedstawicieli obu sektorów, ale także pozyskać inspirację do dalszego rozwoju działalności.


Targi w Krakowie Sp. z o.o.
ul. Galicyjska 9
31-586 Kraków
tel.: 12 644 59 32, 12 644 81 65
fax: 12 644 61 41
e-mail: biuro@targi.krakow.pl
www.targi.krakow.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000