Atrakcyjne konkursy i mistrzowskie pokazy
Na Targach EuroGastro i WorldHotel zawsze można znaleźć odbicie najnowszych trendów w gastronomii i hotelarstwie. Tak było również podczas tegorocznej edycji. Codziennie w trzech strefach pokazowych organizowane były konkursy i pokazy, które przyciągały uwagę odwiedzających.
Konkurs International CHEF Culinary Cup – edycja 2019 został zorganizowany przez Nestle Polska S.A. pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, który był jednocześnie przewodniczącym składu jury. Była to znakomita okazja do pokazania swojego kunsztu kulinarnego przez zawodowych kucharzy. Kluczowym elementem dań finalistów były produkty nowej marki CHEF, stworzonej przez szefów kuchni dla szefów kuchni. - Tegoroczna edycja była ciekawa – skomentował Jerzy Pasikowski – Wzięli w niej udział także zagraniczni uczestnicy, prezentujący niejednokrotnie inne podejście. Powiedziałbym, że częściej polegają na improwizacji, podczas gdy Polacy są systematyczniejsi. Nowa lokalizacja Targów spodobała mi się. Jest tu więcej miejsca, zwłaszcza jeśli chodzi o zaplecze i część magazynową, co sprawia, że kucharze są zadowoleni, a co najważniejsze jest więcej publiczności.
XIII Festiwal Kuchni Greckiej przygotował Theofilos Vafidis. Międzynarodowe jury oceniało pracę ekip z całej Polski, które przygotowywały autorskie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Teo Vafidis docenił nową lokalizację Targów. - To dające dużo większe możliwości miejsce – powiedział. Słów uznania nie krył także biorący udział w otwarciu festiwalu ambasador Grecji w Polsce Evangelos Tsaoussis. - To wspaniałe targi, zrobiły na mnie wielkie wrażenie. To także świetna okazja do promowania mojego kraju poprzez gastronomię, która w Polsce jest znana i doceniana – stwierdził.
Po raz jedenasty wyłoniono laureatów w konkursie Kulinarny Talent 2019 organizowanym przez Studio Kulinarne Roberta Sowy. Celem konkursu było znalezienie pośród młodych ludzi do 23 roku życia prawdziwych i wyjątkowych talentów kulinarnych. Był to również pokaz najnowszych trendów w gastronomii, młodzieńczej fantazji, połączonej z pasją i odważnymi decyzjami w łączeniu smaków. - Mnóstwo atrakcji, duża dawka emocji i eksplozja smaków – skomentował Robert Sowa.
Targi EuroGastro i WorldHotel słyną z licznych konkursów kulinarnych na najwyższym poziomie. W tym roku dołączył do tej bogatej listy konkurs Smart Cuisine – dania dietetyczne, skierowany przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Temat przewodni to danie pod hasłem: Karotenoidy - naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia. Założeniem organizatora - Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest zmiana postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada - na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo. Pomysłodawca, prezes Klubu Szefów Kuchni Jarek Walczyk, ocenił – Dania były bardzo dobrze przygotowane. Uśmiechy pań dietetyk zasiadających w jury oznaczają, że konkurs wypadł znakomicie. Coraz więcej szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania, skupiające się na tematyce zdrowia, ponieważ klienci coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w tej kwestii. Główny sędzia konkursu, dietetyk Magdalena Wieczorek, dodała – Potwierdziło się moje przekonanie, że pewne ograniczenia żywieniowe nie oznaczają, że danie będzie niesmaczne, a wręcz przeciwnie i tutaj ogromna rola naszych szefów kuchni.
Na tegorocznych Targach zadebiutował Debic Pastry Cup, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska. Uczestnikami Konkursu były dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo. - To była pierwsza edycja konkursu, ale już niezwykle satysfakcjonująca. Poziom zgłoszonych ekip był wysoki, a rywalizacja wyrównana. Cieszę się, że w tej nowej przestrzeni targowej cukiernictwo znalazło swoje miejsce – powiedział z zadowoleniem Paweł Mieszała. Partnerem konkursu była firma Debic, której przedstawicielka Estera Donder z satysfakcją stwierdziła – Paweł jest jednym z ambasadorów naszej marki. Z radością przyjęliśmy jego pomysł, by zorganizować własny konkurs. Nie ukrywam, że trochę obawialiśmy się nowej lokalizacji Targów, ale jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Tutaj jest super, a uwagę zwraca świetnie zaaranżowana przestrzeń. Kolejnego dnia przyszedł czas na pokazy mistrzów w duetach, które zaciekawiły liczną widownię. - To były fajne freestylowe pokazy szefa kuchni i szefa cukierni w duecie - opowiadał Paweł Mieszała – Warto było poprzyglądać się jak zespołowo pracują profesjonaliści.
Wiele emocji wzbudził Międzynarodowy Konkurs Barmański Barmatic Cup Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Jak stwierdził prezes SPB Ryszard Berent – Z Targami wiąże nas wieloletnia współpraca. To największe wydarzenie dla świata gastronomii i hotelarstwa. W tym roku wspólnie z Fine Dine organizujemy konkurs, który premiuje nie tylko umiejętność robienia cocktaili i drinków, ale przede wszystkim umiejętności barmańskich, związanych z wykorzystaniem najnowszych zdobyczy techniki. Uczestników konkursu oceniało jury degustacyjne składające się z 6 członków, wśród których znalazł się Tomek Małek – wielokrotny mistrz Świata Barmanów w kategorii Flair. Konkurs nie był jedyną atrakcją dla miłośników sztuki barmańskiej. Drugiego dnia Targów Tomasz Małek i Marek Posłuszny zaprezentowali oryginalne barmańskie tricki, w tym jeden wykorzystujący jednocześnie 32 szklanki, z wykorzystaniem najnowszych blenderów. Pokazy zostały entuzjastycznie przyjęte przez licznie zgromadzoną widownię. Nic w tym dziwnego, skoro, jak stwierdził Tomek Małek – Sztuka robienia drinków przeżywa obecnie swój renesans.
11. Olimpiada Kawy®, zorganizowana przez Apro Trade/Akademię Kawy oraz MT Targi Polska, zgromadziła baristów z całej Polski. Zainteresowanie było tak duże, że na widowni zabrakło miejsc siedzących. Zawody rozgrywano w wielu konkurencjach, wymagających wykazania się różnymi umiejętnościami. Znalazły się wśród nich Caffe latte and macchiato art, Cup tasting, Irish coffee, czy też Espresso na czas. - Organizujemy Olimpiadę Kawy już po raz jedenasty – powiedział Tomasz Obracaj - Naszym głównym zadaniem jest edukacja baristów. Ten zawód ma swoje tajniki, a kawa staje się coraz bardziej modna.
Nowy program dla profesjonalistów
Dwudniowy program edukacyjny Profesjonalny Menedżer Restauracji, opracowany przez Kongres Szefów Kuchni wspólnie z MT Targi Polska cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Ponad 280 uczestników poznawało tajniki fachowego przygotowania do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Menedżerowie, zarówno przyszli jak i obecni, mieli okazję zapoznać się z całym pakietem wiedzy, przygotowanym w skondensowanej formie, specjalnie na potrzeby tego programu. Agnieszka Huszczyńska z firmy Evential powiedziała – Ta konferencja jest inna od wszystkich. Prezentuje wiedzę niezbędną dla menedżerów, zaadaptowaną specjalnie na potrzeby branży HoReCa. Tematyka jest różnorodna – od ogólnej wiedzy z zakresu ekonomii przez marketing i finanse, aż do polityki cenowej i rekrutacji. Chcemy przygotować w ślad za konferencją cykl spotkań warsztatowych w mniejszych grupach.
Duży wybór konferencji i szkoleń
Targom towarzyszyły liczne konferencje, szkolenia i warsztaty, przygotowane z myślą o specjalistach z branży. Patronat merytoryczny nad konferencją Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa? objął Przegląd Piekarski i Cukierniczy. Paulina Kania-Lentes zaznaczyła – Pieczywo to podstawa naszej diety. Stanowi nie tylko samodzielny posiłek, ale też towarzyszy innym daniom. Chcemy rozwiać mity dot. glutenu i dotrzeć do nie tylko do branży piekarskiej, ale całej gastronomii, stąd wybór Targów EuroGastro.
Szkolenia Brak motywacji, rotacja, za niska sprzedaż? Wiemy, jak temu zaradzić - zarządzanie zespołem w nowoczesnej gastronomii i Nowoczesna restauracja, która zarabia - proste i skuteczne rozwiązania zwiększające obroty i zyski zorganizowała firma V4B – Vision For Business. To nie przypadek, że znaleźliśmy się tutaj. Na targach jest najwięcej decyzyjnych osób w firmach – wyjaśnił Piotr Rogowski. A Paweł Gruba dodał – Nasze wykłady mają największą skuteczność, gdy trafiają bezpośrednio do właścicieli i menedżerów restauracji.
Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej zaprosiło na panel Poznaj swojego kontrahenta, z udziałem Małgorzaty Cieloch, rzecznika prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Moderatorem dyskusji był Piotr Mazurkiewicz z dziennika Rzeczpospolita.
Z najnowszymi trendami w zachowaniu konsumentów zapoznała uczestników Agencja Kreatywna Moxie w trakcie prezentacji i warsztatów. Przeznaczone były dla managerów i osób decyzyjnych prowadzących restauracje, hotele, sieci franczyzowe, bary szybkiej obsługi, jak również dla osób chcących wprowadzać skuteczne zmiany w swoich biznesach i dla wszystkich, którzy chcą zarabiać więcej.
Swoją konferencję zorganizowała również firma Rational, która prezentowała nowoczesne rozwiązania dla kuchni.
In vino veritas
Specjalistyczne szkolenie połączone z warsztatami dla sommelierów przeprowadził magazyn Czas Wina. Poprowadziła je Justyna Korn-Suchocka, szef redakcji magazynu, absolwentka WSET Advanced, autorka kilkudziesięciu artykułów i raportów na temat wina. Można było dowiedzieć się, dlaczego warto urozmaicać kartę winami musującymi, słodkimi i wzmacnianymi. Zaprezentowano wina nieco inne niż te, które zwykle podawane bywają w restauracjach. Podczas warsztatów odpowiedziano m.in. na pytania - Jak rozpoznać słodkie wino z klasą? Czy nadaje się do łączenia z potrawami? Skąd w winie bąbelki? Dlaczego niektóre wina mają więcej procentów?
Konferencja prasowa „Firma Jantoń i Wino Makłowicz stawiają na polskie wina” była okazją do podpisania umowy z czołową polską winnicą Miłosz i promocją budowy kompleksowej oferty w zakresie wina gronowego. Pełen optymizmu Robert Makłowicz zaznaczył – „Z uwagi na ocieplenie klimatu polskie winiarstwo ma kolosalną przyszłość”. Prezes firmy Jantoń Jakub Nowak dodał – „Podpisanie tej umowy jest dla nas niezwykle ważne i chcieliśmy nadać mu jak najwyższą rangę, stąd wybór Targów EuroGastro. Nie ma lepszego miejsca na trafienie do rynku HoReCa”. Tematy winiarskie były też prezentowane na stoisku firmy Winterhalter, gdzie można było m.in. zapoznać się z różnymi obliczami Rieslinga", wziąć udział w Riedel Glass Tasting, degustować Pinot rodem z Niemiec oraz dowiedzieć się jak wybrać wino do restauracji.
Nagrody dla najlepszych
W konkursie na Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2019 jury oceniało pięć kategorii:
Sprzęt ciężki dla HoReCa – zwyciężyła Koree Sp. z o.o. za piec konwencyjno-mikrofalowy MERRYCHEF EIKON e2S.
Wyróżnienia dla HOBART GmbH za NOWE PODBLATOWE ZMYWARKI DO SZKŁA I NACZYŃ HOBART GP-10B i FP-10B oraz Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o. za WINTERHALTER – NOWĄ ZMYWARKĘ PODBLATOWĄ Z SERII UC.
Wyposażenie zaplecza kuchennego (drobny sprzęt) – nagroda dla Papstar Polska Sp. z o.o. za LINIĘ PRODUKTÓW DO CATERINGU „100% FAIR” Z SERII PURE.
Wyróżnienia dla LabelFresh bvba -za ETYKIETY HACCP LABELFRESH PRO oraz Progressive BG Michał Wrzesień za NÓŻ SZEFA KUCHNI, MARKI CHROMA BY F. A. PORSCHE, TYP 301.
Żywność i napoje dla gastronomii – bezkonkurencyjna okazała się NALEWKA CZTERY PORU ROKU produkowana przez Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Współpracownicy Sp. z o.o.
Wyróżnienia dla BELFOOD Sp. z o.o. za KONCENTRAT LEMONIADY IMBIR – CYTRYNA – MIÓD ,,PURENA W TRZECH ODSŁONACH”, Inter Europol S.A. za BAGIETKĘ Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI I ZIEMNIACZANYMI oraz PHU Amelia za SPODY DO WYPIEKU PODPŁOMYKÓW.
Wyposażenie sal restauracyjnych, barów, kawiarni, cukierni, lodziarni – nagroda dla Duni Sales Poland Sp. z o.o. – za SERWETKI 40X40 CM DUNILIN®.
Wyróżnienie dla LUVA HandMade Menu za TECZKĘ MENU ARMSTRONG R7826.
Sprzęt, akcesoria i produkty dla cateringu – wygrała TARTA ŚLIWKOWA autorstwa M&K s.c.
Wyróżnienie dla PRO ASCOBLOC za MOBILNY ZESTAW MODUŁÓW BAROWYCH DO OGRÓDKÓW PIWNYCH.
W konkursie na Najlepszy produkt dla hoteli „THE BEST OF WORLDHOTEL 2019” zwycięzcą została firma Electrolux za Electrolux Professional SPA - SYSTEM CZYSZCZENIA WODNEGO GARDEROBY ELECTROLUX LAGOON ADVANCED CARE 2.0.
Wyróżnienia otrzymali GREEN CLEAN Sp. z o.o. za TOP BREWER oraz i-Team Polska Sp. z o.o. za I-SCIENCE TRIO - system usuwania zabrudzeń tłuszczowych z separatorów tłuszczu, posadzek, wyposażenia oraz systemów wyciągów i wentylacji.
Urszula Potęga, prezes MT Targi Polska, w podziękowaniu za wieloletnią współpracę, wręczyła Grand Prix Jarkowi Walczykowi z podziękowaniem za wieloletnią współpracę, Witoldowi Karolowi Ignatowskiemu, który 24 lata temu wyszedł z propozycją zorganizowania targów gastronomicznych oraz Kazimierzowi Kowalskiemu, wieloletniemu dyrektorowi hotelu Jan III Sobieski, niestrudzonemu promotorowi rodzimej kuchni.
Podczas Targów odbyło się również wręczenie nagród w plebiscycie „Mistrzowie smaku” organizowanym przez Nasze Miasto.pl
Zapraszamy na kolejną edycję
Tegoroczne Targi pokazały wiele nowych możliwości, otworzyły perspektywy rozwoju oraz przebiegły w znakomitej atmosferze, za co dziękujemy wszystkim, którzy się do tego sukcesu przyczynili. Zapraszamy za rok na 24. edycję Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2020 oraz 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2020, które odbędą się w dn. 25-27 marca 2020 r. w Ptak Warsaw Expo.
Więcej informacji o targach na
www.eurogastro.com.pl oraz na portalu
www.e-gastro.com lub na Facebooku: @TargiEuroGastro
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel
27-29 marca 2019 r. Nadarzyn, Al. Katowicka 62, Hala F, Ptak Warsaw Expo
Organizator: MT Targi Polska SA.,
www.mttargi.pl
***
Organizator Targów – spółka MT Targi Polska S.A. to jeden z wiodących w Polsce organizator imprez targowych
z ponad 25-letnim doświadczeniem. W maju 2017 roku firma otrzymała godło „Teraz Polska” - prestiżowe wyróżnienie, które potwierdza najwyższą jakość świadczonych usług. W portfolio firmy znajdują się: Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, Międzynarodowe Targi Analityki i Technik Pomiarowych EuroLab, Międzynarodowe Targi Techniki Kryminalistycznej CrimeLab, Międzynarodowe Targi Turystyczne TT Warsaw, Targi Turystyki
i Wypoczynku LATO, Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia, a także Targi Konserwacji
i Restauracji Zabytków oraz Ochrony, Wyposażenia Archiwów, Muzeów i Bibliotek Dziedzictwo.